Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
15.10.2012 / SLC
Internationella landsbygdskvinnors dag firas 15 oktober
Internationella landsbygdskvinnors dag, som inrättades av FN:s generalförsamling genom en resolution 62/136 den 18 december 2007, uppmärksammar årligen den 15 oktober den avgörande roll som landsbygdens kvinnor har och det arbete som de utför för att bidra till lantbrukets och  landsbygdens utveckling, stärka matsäkerheten och bekämpa rural fattigdom.  

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon lyfter i sin hälsning med anledning av Internationella landsbygdskvinnors dag 2012 upp vikten av att förbättra kvinnors möjligheter att utnyttja sin fulla potential. Landsbygdskvinnor producerar en stor del av maten i världen, värnar om miljön och bidrar till att minska riskerna för katastrofer i sina samhällen. Ändå är kvinnor ofta i ett underläge och möts av diskriminering som hindrar dem från att använda sin fulla potential. Många kvinnor världen över har inte rätt att äga den mark de brukar, nekas finansiella krediter som kunde hjälpa dem ur fattigdom och lever utan garantier om mat, hälsovård eller rent vatten.

Ban Ki-moon påminner om att genom att skapa möjligheter för kvinnor kan hungersnöd och fattigdom underlättas. Genom att ge kvinnor världen över möjlighet att få tillgång till mark, krediter och produktionskällor kan landsbygdskvinnor öka sin produktivitet och sälja sina varor. Som jämlika medlemmar av samhället kan kvinnor också få sin röst hörd som beslutsfattare och utveckla en hållbar framtid, påminner Ki-moon. Han uppmanar också alla parter att stöda landsbygdens kvinnor, lyssna till deras röst och idéer och se till att politiken svarar mot deras behov och krav.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. uppmärksammar Internationella landsbygdskvinnors dag genom att sammankalla SLC-kvinnor till kvinnodagar med seminarium och program i Helsingfors den 15-16 november.

Läs FN:s generalsekreterares Ban Ki-moons hälsning med anledning av Internationella landsbygdskvinnors dag den 15.10.2012: http://www.un.org/en/events/ruralwomenday/2012/sgmessage.shtml

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab