|
12.10.2012 / Landsbygdens Folk
Katastrofområde eller inte?
– Jag hittade massvis med drunknade daggmaskar som låg på sängarna och det visar vilka enorma vattenmängder som har fallit. Det är helt otroligt, säger Antfolk.
Antfolk var i egenskap av ordförande för K5:s landsbygdsnämnd i Kristinestad med och utförde granskningarna av fälten som översvämmades i somras. Ungefär 80 jordbrukare lämnade in skadeanmälan då och totalt drabbades nästan 600 hektar.
– Det är för tidigt att säga några exakta siffror i det här skedet och snart börjar det komma in skördeskadeanmälningar. Men det handlar om över tusen hektar odlingsmark som är under vatten den här gången.
Det är inte bara odlare som drabbades av helgens svåra översvämningar. Växthusodlare i Lappfjärd och Närpes med omnejd blev också översvämmade.
– Vi har fått rapporter om att det finns växthus som drabbats och det som vi gör nu är att få en överblick av skadorna. Jag ber alla som har drabbats att ta kontakt med mig, säger Susanne West, ÖSP:s trädgårdsombudsman.
Enligt uppgifter föll det under förra helgen lika mycket regn som det normalt gör på två månader i Österbotten. Totalt översvämmades 10.000 hektar i landskapet. Det är inte bara jordbrukare som har drabbats utan många hushåll har dränkts av vatten.
– Det är klart att jag betraktar läget i de drabbade områdena som en katastrof. Det är min personliga åsikt, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP) som kom med militärhelikopter för att inspektera skadorna i måndags
– Men för att Statsrådet ska kunna klassa området som katastrofområde krävs ett beslut som fattas utifrån flera olika bedömningar och det har inte att göra med vad man ser på plats med blotta ögat.
För att området ska klassas som ett katastrofområde måste skördeskadedelegationen först göra en framställan till Statsrådet som på basen av uppgifterna fattar beslutet. När det sker är i nuläget oklart.
Orsaken till att Statsrådet inte har fattat beslut om Lappfjärdsnejden ska klassas som ett katastrofområde, vilket skulle innebära ekonomiska ersättningar, är flera. En är att Jord- och skogsbruksministeriet vill vänta tills skördesäsongen avslutas.
– De uppgifterna har jag fått. Och med facit i hand var det ett bra beslut med tanke på att situationen efter helgens översvämningar är en annan än tidigare, säger ÖSP:s ordförande och riksdagsman Mats Nylund (SFP).
Enligt Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (Saml) har cirka tio miljoner euro reserverats för att ersätta skördeskador och cirka 2,5 miljoner euro för att ersätta översvämningsskador.
|
|