Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.10.2012 / SLC
MM: Miljöministeriet effektiviserar insamlingen och återvinningen av oljeavfall
Pressmeddelande 5.10.2012
Miljöministeriet

Miljöministeriet har ingått ett avtal med Lassila & Tikanoja Oyj om riksomfattande insamling av oljeavfall. Mängden oljeavfall som ska samlas in blir bindande, och den stiger till 20 000 ton per år. De mängder oljeavfall som överstiger 200 liter avhämtas dessutom avgiftsfritt hos kunden. Målet är att allt större mängder oljeavfall ska gå till återvinning.

Varje år uppstår det ca 30 000 ton oljeavfall, dvs. förbrukade smörjoljor och olje-vattenblandningar. Cirka 22 000 ton av denna mängd kommer att samlas in, och av merparten kommer det att tillverkas nya oljeprodukter.

Miljöministeriets mål är att ordna insamlingen av oljeavfall i riksomfattande skala, jämnt över hela landet. Även sådana små partier oljeavfall i glesbygden som kan vara svåra att samla in ska behandlas på behörigt sätt.

Lassila & Tikanoja (L&T) ska ordna insamlingen som kommunal insamling, vilket innebär att kunderna exempelvis för avfallet till en insamlingsbil som kör runt i kommunen. I vissa fall avhämtas avfallet direkt hos kunderna. Kommuninvånarna får från början av nästa år överlåta partier på över 200 liter oljeavfall avgiftsfritt. För närvarande är den undre gränsen för avgiftsfri inlämning 400 liter. Dessutom tar kommunerna också i fortsättningen utan avgift emot oljeavfall som uppkommer i hemmen samt rimliga mängder oljeavfall från jord- och skogsbruket.

I syfte att säkerställa tillräcklig konkurrens måste L&T konkurrensutsätta över hälften av insamlingsområdena eller av den mängd oljeavfall som ska samlas in. På resten av insamlingsområdena kan bolaget utföra insamlingen själv. Det oljeavfall som lämnas in för fortsatt behandling ska i första hand behandlas så att oljan kan återanvändas. I andra hand ska det behandlade oljeavfallet kunna användas för energiproduktion i förbränningsanläggningar.

Lassila & Tikanoja Oyj ansvarar för insamlingen och vidarebehandlingen av smörjoljor fr.o.m. den 1 januari 2013 fram till slutet av år 2017.

Mer information:
Överinspektör Else Peuranen, miljöministeriet, fornamn.efternamn@ymparisto.fi, tfn 050-381 43 59
PR-chef Jorma Mikkonen, Lassila & Tikanoja, fornamn.efternamn@lassila-tikanoja.fi, tfn 0500-45 34 54
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab