Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.10.2012 / Landsbygdens Folk
EU:s budgetram är i ett kritiskt stadium
I sitt anförande i Budapest uttryckte Cioloș oro över diverse "farliga idéer" som cirkulerar i diskussionerna om långtidsbudgeten. Han påpekade att många fortfarande verkar leva i illusionen att handlingsutrymmet inom jordbrukspolitiken ska bestå.
- För att uttrycka mig tydligt - så är inte fallet, sade Cioloș.
Han konstaterade att nedskärningar i budgeten medför uppoffringar. Genom att öronmärka utgifterna för direktstöd, skulle medlemsländerna göra landsbygden en björntjänst eftersom detta skulle ske på bekostnad av den andra pelaren.
- Vi vill inte ställa regeringscheferna inför ett val mellan den första och den andra pelaren. Pelarna kompletterar varandra och hör ihop, inskärpte Cioloș.
Därmed försvarade han den kritiserade omfördelningen av medel från den första till den andra pelaren.
- Direktstöden förblir kärnan i vår strategi. För att upprätthålla trovärdigheten på medellång och lång sikt måste stödet utvecklas på ett sätt som är förenligt med den ekonomiska utvecklingen inom jordbrukssektorn, sade agrarkommissionären.
Producentorganisationernas krav på en större flexibilitet vid valet av förgröningsåtgärder får ingen genklang hos Cioloș. Kommissionen har inga planer på att införa listor med valbara alternativ, inskärpte han.
- Jordbrukarna skulle vara de första att drabbas av denna ā la carte-strategi. Den kan verka lockande eftersom alla skulle vara nöjda i början. Men en menylista kan lätt utmynna i kaos och skapa snedvridningar i konkurrensen mellan yrkeskolleger i de olika medlemsländerna. I slutändan skulle alla klaga, fastslog Cioloș.
Medlemsländerna ska i stället få föreslå kriterier för att ersätta en eller flera av de tre gröna åtgärderna. De alternativa miljöåtgärderna ska sedan utvärderas för att säkerställa att de är likvärdiga med de ursprungliga åtgärderna.
- Jag är medveten om att möjligheterna till en diversifiering av grödorna är begränsade på vissa breddgrader. Denna aspekt kommer vi att ta hänsyn till, försäkrade Cioloș.
Agrarkommissionären berörde också debatten om fokuserade områden. Han påpekade att de inte är en synonym för träda. Kommissionen vill bland annat ta hänsyn till marker som inte tidigare har beaktats som jordbruksmark.
- Det finns fortfarande rum för tekniska förbättringar inom detta område, medgav Cioloș.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab