Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.10.2012 / Landsbygdens Folk
Förgröningen sågades på europeisk agrarkongress
Kongressen dryftade utsikterna för jordbrukspolitikens framtid i EU. Europa behöver ett starkt, innovativt och lönsamt jordbruk. Produktionen för en växande marknad får inte begränsas genom felriktade förgröningsåtgärder, löd en av slutsatserna.
- Europa behöver en jordbrukspolitik som baserar sig på en solid budget, framhöll Copa-ordföranden Gerd Sonnleitner.
I kongressen deltog nyckelpersoner inom den europeiska jordbrukspolitiken, bland dem jordbruksexperterna Paolo de Castro och Michel Dantin från EU-parlamentet, agrarkommissionär Dacian Cioloș och flera jordbruksministrar.
Copa-chefen Sonnleitner kritiserade häftigt förslaget till så kallade ekologiska fokusområden, där jordbrukarna skulle tvingas lämna sju procent av sin odlingsareal i grön träda.
- En sådan åtgärd kan inte försvaras, eftersom följden vore en försämrad råvaruförsörjning för livsmedelsindustrin och mindre foder för boskapsskötseln, betonade Sonnleitner.
Generalsekreterare Pekka Pesonen betecknade det nuvarande förslaget till förgröning som hopplöst stelt. Han underströk att det inte är ändamålsenligt att tvinga tretton miljoner gårdar i EU under samma tre kriterier för att få en del av miljöstödet.
Copa-Cogeca kräver större valfrihet. Organisationen anser att varje jordbrukare ska få välja två kriterier ur en lista med sex gröna alternativ. Men vi är också redo att diskutera andra alternativ, sade Pesonen.
Han försäkrade att jordbrukarna accepterar gröna åtgärder. Men åtgärderna måste vara riktiga, så att de inte sänker gårdarnas produktivitet eller höjer produktionskostnaderna.
Pesonen motsatte sig också strävandena att omfördela medel från de direkta gårdsstöden till lantbruksstöden. Han betonade att den första Cap-pelaren är viktigare än någonsin i dagens situation.
- En säker livsmedelsförsörjning, stabilitet och hållbarhet är viktiga nyckelord för dagens européer. Kommissionens aktuella förslag omfattar åtgärder som förpliktar jordbrukarna att producera mer varor för mindre betalt, fastslog Pesonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab