Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.10.2012 / Landsbygdens Folk
Riksdagsledamöter budgetmotionerar om rådgivning, byaverksamhet och reduceringsfiske
- Anslaget drabbades redan i fjol av en kraftig nedskärning och därför är det inte motiverat eller hållbart att ytterligare skära ned i finansieringen, motiverar Thomas Blomqvist.
Anslaget i regeringens budgetproposition är 7,168 miljoner euro. Regeringen föreslog för ett år sedan samma summa i propositionen om årets budget, men riksdagen ökade beloppet med en halv miljon. Enligt bokslutet för 2011 fick rådgivningen då 10,668 miljoner.
Mats Nylund (sfp) föreslår i en budgetmotion att riksdagen ökar nästa års anslag för utveckling av landsbygden med 350.000 euro. Pengarna ska användas för byaverksamhet.
Regeringen har i sin budgetproposition räknat med att 850.000 euro räcker. Det ansåg regeringen också för ett år sedan, men riksdagen höjde summan med 200.000 euro.
Vidare föreslår Mats Nylund ett anslag på 350.000 euro för att förverkliga landsbygdens serviceprogram i enlighet med det landsbygdspolitiska åtgärdsprogrammet.
- En av programmets viktigaste funktioner är att servicen för invånarna planeras och förverkligas utgående från kundernas behov och de lokala omständigheterna, motiverar Mats Nylund. Landsbygdens speciella förhållanden bör beaktas i samband med att förnyandet av kommunernas och servicens strukturer och beslut inom statsförvaltningen bereds.
Mats Nylund föreslår också ett anslag på en halv miljon euro för kartläggning av sura sulfatjordar och bekämpning av de utsläpp som de ger upphov till. Han vill även att en del av pengarna ska användas för att göra upp ett program för förebyggande av olägenheterna.
I sin motivering hänvisar Mats Nylund till statsrådsbeslutet om vattenvårdsplaner från 2009, där det framgår att de årliga utgifterna för bekämpning och förebyggande av de olägenheter som sura sulfatjordar förorsakar, uppgår till cirka 25 miljoner årligen.
Därutöver efterlyser Mats Nylund ett anslag för att skapa ett kompetenscenter för växthusbranschen i Sydösterbotten och två miljoner euro för att bygga ett växthus för forskningsändamål i anslutning till ett sådant center.
Mats Nylund hänvisar till programmet för kohesion och konkurrenskraft i Sydösterbotten. Inom ramen för det programmet har man utrett möjligheter och behov för att skapa ett kompetenscentrum för växthusbranschen.
Mats Nylund har även motionerat om ett anslag på en miljon euro för frukt och grönsaker i skolorna. I motionen hänvisar Mats Nylund till EU:s skolfruktsprogram. För att Finland ska kunna vara med behövs en nationell finansiering på en miljon euro.
Christina Gestrin (sfp) föreslår ett tillägg på 700.000 euro för att genom reduceringsfiske minska halterna av näringsämnen i våra vatten.
- Våren 2009 startades ett pilotprojekt för reduceringsfiske och utgående från resultatet avsatte riksdagen i budgeten för fjolåret 1,4 miljoner euro, heter det i Christina Gestrins motiveringar. Hon hänvisar också till att det i fjol kom in omkring 100 ansökningar som omfattade cirka 200 yrkesfiskare från kusten.
- Yrkesfiskarna måste garanteras en tillräcklig finansiering, så att de kan planera sitt fiske och utföra de nödvändiga investeringarna.
Vidare måste Christina Gestrin ännu en gång föreslå "sitt" anslag på 100.000 euro för Finlands Yrkesfiskarförbund. Så gott som varje år tar ministerierna bort anslaget i sina budgetförslag, och likaså beslutar riksdagen årligen om att anslaget sätts tillbaka enligt Christina Gestrins budgetmotion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab