Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.10.2012 / Landsbygdens Folk
SLC skickar hälsning till de svenska kandidaterna i kommunalvalet
Hälsningen omfattar sex teman med anknytning till landsbygden. De handlar om närproducerade livsmedel, om landsbygden som sysselsättare, landsbygdens energireserver, behovet av kommunal service för jordbrukarna samt betydelsen av att trygga tillräcklig odlingsmark och av att hålla landsbygden levande.
- Varje tema omfattar en liten inledning med basuppgifter, förklarar Mia Wikström. Vi ger exempelvis en förklaring på vad vi anser är närmat.
Det heter således att "närmat är matproduktion och -konsumtion som utnyttjar det egna områdets råvaror och produktionsinsatser och på så sätt främjar områdets ekonomi, näringsliv och sysselsättning".
Temat fortsätter med SLC:s åsikt: När det gäller närmaten bör exempelvis noggranna kvalitetskriterier och grundkrav inom den kommunala upphandlingen göras upp för den mat som serveras i de kommunala köken. "Genom välövervägda kvalitetskriterier i form av exempelvis produktens färskhet, ursprung, förädling och korta transportsträckor kan de kommunala köken servera lokal mat som stärker närsamhället, stöder sysselsättningen och gagnar den lokala ekonomin."
Temat avrundas med en uppmaning till kandidaterna att stöda landsbygden genom att jobba för de här frågorna. Således uppmanar SLC de kommunala beslutsfattarna att ta tydlig ställning för att kommunen ska göra upp en matstrategi som möjliggör en ökad andel närproducerade råvaror i de kommunala köken.
"Då vi väljer inhemska livsmedel av inhemska råvaror sysselsätter vi cirka 300.000 finländare i livsmedelskedjan", heter det i SLC:s hälsning.
Under rubriken "Landsbygdens sysselsätter" vill SLC att det ska vara jämlika möjligheter i kommunerna för etablering och utveckling av företagande på landsbygden.
I temat om landsbygdens energireserv uppmanar SLC kommunerna att satsa på lokal energi. Målet är att kommunen blir självförsörjande i framtiden.
När det gäller service för lantbrukarna uppmanar SLC kommunerna att grunda kommunala samarbetsforum för företagshälsovården. Lantbrukarnas företagshälsovård bör få speciell uppmärksamhet vid kommunsammanslagningar.
I markplaneringsfrågor vill SLC att kommunerna hör de lokala producent- och markägarorganisationerna i ett tidigt skede av planeringsprocesserna. Detta bland annat för att trygga lantbrukarnas verksamhetsförutsättningar.
Under temat "Levande landsbygd" vill SLC att kommunerna tar upp lantbruket som näring i ett tidigt skede av skolundervisningen.
Hälsningen har tidigare gått per e-post till lokalavdelningarna och andra förtroendevalda.
- Vi hoppas att avdelningarna använder texten och påminner kandidaterna om vad som är viktigt för landsbygden.
Man hittar också hälsningen på SLC:s hemsida www.slc.fi. Klicka på balken till vänster som heter "Kommunalvalet".
Texten är bra som bakgrund om man vill testa kandidaterna på deras åsikter. Vad ämnar de till exempel göra för att främja en matstrategi där lokala råvaror prioriteras?

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab