Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.10.2012 / Landsbygdens Folk
Överraskande många vågar fyller inte kraven
Åtta (16 %) av 48 kontrollerade butiker i S-gruppen hade en våg som stred mot bestämmelserna. I urvalet av 59 butiker i K-gruppen hade var tredje (34 %) en overifierad våg.
Den vanligaste orsaken till brotten mot måttbestämmelserna var att verifieringen hade gått ut. I en del butiker användes hushållsvågar, som är avsedda att användas i privathushåll.
En butiksvåg ska uppfylla kraven i lagen om mätinstrument och verifieras med tre års intervaller. Inom handeln får man således endast använda godkända och verifierade mätinstrument.
Utifrån anmälningar som regionförvaltningsverket fått från konsumenterna och kontroller som utfördes på torgen uppdagades det att en del av säljarna inom torghandeln använder en mätmetod som strider mot bestämmelserna, särskilt vid försäljningen av bär. Det fanns även brister i prisangivelserna.
Under den senaste tiden har det blivit allt vanligare att sälja bär i askar på en knapp liter eller en halv liter inom torghandeln. Bären läggs i asken med slev, eller så plockas de i asken direkt från busken.
Literpriset ska meddelas även då bär säljs i askar av otypiska storlekar, exempelvis då säljaren meddelar att jordgubbarna kostar 6 euro per ask och att det finns ungefär 1 liter bär i asken. I verkligheten kan det hända att asken endast rymmer 0,7 dl bär i asken, varvid det faktiska jämförelsepriset är 8,57 euro/liter.
Bär får säljas på torget i askar och ämbar av olika storlekar, men säljaren ska alltid mäta upp produkterna i försäljningskärlet med ett verifierat mätinstrument och meddela antingen liter- eller kilopriset på produkten.
Avvikande från den sedvanliga handeln får man inom torghandeln använda volymmått för att mäta upp fasta produkter, d.v.s. kappe för potatis och cylindermått för bär. Torgförsäljningen utifrån volym har långa traditioner, men denna mätmetod har en mycket sämre precision än vägning av produkten med våg.
Handvågar med hävstång är inte längre tillåtna som mätinstrument ens inom torghandeln. Regionförvaltningsverket har gett torgförsäljare instruktioner under sommaren.
Den som använder ett overifierat mätinstrument gör sig skyldig till användning av ett olagligt mått. För brott mot måttbestämmelserna kan utdömas böter. Anmälningar om overifierade mätinstrument som observerats kan lämnas till regionförvaltningsverket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab