Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.10.2012 / SLC
SLC: Landsbygden ger kommunerna utvecklingsmöjligheter
Det behövs ett starkt jord- och skogsbruk och en livskraftig landsbygd för att vi skall kunna producera trygg och god mat från jord till bord. Det påminner Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. om inför kommunalvalet.
– Landsbygden och dess näringar erbjuder många goda utvecklingsmöjligheter för kommunerna bl.a. gällande sysselsättning, energilösningar och närproducerad mat, säger SLC:s ordförande Holger Falck.

Matstrategi visar vägen för upphandling

SLC lyfter fram vikten av att kommunerna utarbetar en matstrategi för den egna kommunen och skapar en genomskinlig upphandling med tydlig upphandlingsplan för att öka andelen närproducerade råvaror och mat i de kommunala köken.
– I matstrategin slår beslutsfattarna fast vilka utgångspunkter som ska gälla vid upphandling och då finns det större förutsättningar för att ställa effektiva kvalitetskrav, miljökrav och djurskyddskrav på livsmedel. Det är viktigt att beslutsfattarna är aktivt involverade i upphandlingsprocessen, säger Falck.

Långsiktig markplanering

SLC betonar vikten av att markplaneringen bygger på långsiktighet för att trygga lantbrukarnas verksamhetsförutsättningar.
– Det tar minst en generation innan en nyröjd åker producerar lika bra som en åker som tas ur bruk. Odlingsmarken är en ändlig resurs och det växande behovet av mat ute i världen medför att det är allt viktigare att vi har en tillräckligt stor åkerareal i bruk, påminner Falck.

SLC vill även att kommunerna ger lokala producent- och markägarorganisationer möjlighet att bli hörda eller komma med utlåtande i ett tidigt skede av markplaneringsprocesser. Att inrätta en landsbygdsnämnd eller -sektion är ett annat sätt att stärka landsbygdens intressebevakning i kommunen redan i planeringsskedet.


Tilläggsuppgifter:
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.  
Ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
Verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342





Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab