Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
28.9.2012 / Landsbygdens Folk
EU:s jordbruksministrar diskuterade nya LFA-regler
Enligt planerna ska systemet införas år 2014 med en fyraårig övergångstid för områden som förlorar FLA-stödet. Men Tyskland och flera andra länder som Polen, Luxemburg och Österrike anser att EU borde skynda långsammare.
Tyskland och Österrike har förslagit en indexmodell som beräkningsgrund, ett förslag som väcker delade meningar i andra medlemsländer.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș håller fast vid tidtabellen. Enligt Cioloș har de nya reglerna diskuterats sedan år 2005. Förändringarna har ständigt skjutits på framtiden. Reglerna är nödvändiga för att inte konkurrensen mellan länderna ska snedvridas.
Den tyska indexmodellen lämpar sig inte i alla EU-länder, förklarade Cioloș på rådsmötet.
Copa-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen varnade för att många gamla områden riskerar att förlora sin status, medan nya LFA-områden uppstår. Han konstaterade att cirka 35 procent av EU:s jordbruksareal klassificeras som LFA-områden.
Jordbruksminister Jari Koskinen underströk att Finland stöder LFA-reformen. Han efterlyste emellertid mer flexibilitet för medlemsländerna och uttryckte beredskap att skjuta fram lanseringen till år 2015 som en acceptabel kompromiss.
EU-kommissionen har utarbetat en lista med biofysikaliska kriterier som utgångspunkt för en objektiv och entydig klassificering. Ett område ska betraktas som mindre gynnat, om 66 procent av jordbruksmarken uppfyller minst ett av kriterierna.
De kriterierna är låga temperaturer, värmebelastning, markdränering, markens struktur och stenighet, rotdjup i marken, markens kemikaliska egenskaper, markens fuktighetsbalans samt lutningsgrad. Finland torde i sin helhet uppfylla kriteriet för låga temperaturer.
Inom EU används i dag över etthundra skiftande kriterier som avgör om en region kan få stöd enligt reglerna för mindre gynnade områden. Den europeiska revisionsrätten har kritiserat denna mångfald, som anses försvåra en rättvis behandling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab