|
14.9.2012 / Landsbygdens Folk
EU vill ompröva stöden för biobränslen
Det är bara tre år sedan EU beslöt att tio procent av allt bränsle som används i trafiken ska utvinnas ur förnyelsebara energikällor. Nu vill EU-kommissionen uppenbarligen se över sin strategi.
Debatten om biobränslen har skärpts i takt med de stigande matpriserna. Nu anser också EU-kommissionen att jordbruksprodukter ska användas som mat och inte som biobränslen då det är knappt om spannmål och oljeväxter.
Enligt nyhetsbyrån Reuters bereder kommissionen redan ett lagförslag om att stöden för bränslen från raps, majs och andra jordbruksråvaror ska trappas ned och eventuellt helt tas bort fram till år 2020.
Kommissionen hänvisar till studier som tyder på att biobränslen av palmolja, sojabönor och raps belastar klimatet starkare än man hittills har trott. Etanolbensin som framställs av spannmål får ett något bättre betyg.
Användningen av biodiesel borde därför stoppas, eftersom bränslet framställs av raps, sojabönor och palmolja. Koldioxidutsläppen i samband med produktionen av biodiesel kan inte kompenseras av bränslets klimatfördelar.
Eftersom koldioxidbalansen varierar betydligt mellan olika energigrödor, måste fler parametrar införas för att mäta nyttan eller skadeverkningarna av olika biobränslen. EU ska i framtiden beakta följderna av den indirekta markanvändningen vid utvärdering av biobränslen. Palmolja som råvara kommer inte längre i fråga, eftersom produktionen skadar de tropiska regnskogarna.
Det är ännu oklart om den nuvarande E10-bensinen kan få godkänt betyg. Bränslets koldioxidbalans anses vara positiv.
I framtiden vill EU endast tillåta sådana biobränslen som sänker utsläppen av drivhusgaser med mer än 30 procent, jämfört med bensin. En förutsättning är att bränslet inte får framställas av grödor som behövs som råvara för livsmedel.
Det nya lagförslaget kommer enligt Reuters att läggas fram under hösten. Därefter ska medlemsländerna och EU-parlamentet ta ställning.
Manglingarna inom EU kan bli både långvariga och svåra. Kommissionen vill begränsa biobränslets andel av alla drivmedel inom transportsektorn till fem procent år 2020. Då ska också stöden för biobränslen med oförmånlig koldioxidbalans vara borta.
Kommissionens planer kan bli ett svårt bakslag för den europeiska biobränslesektorn. Aktiekurserna för biobränsleföretagen sjönk på tisdagen då kommissionens planer läckte ut i offentligheten. Biobränslesektorn i EU omsätter årligen cirka 17 miljarder euro.
För några veckor sedan varnade FAO för följderna av USA:s massiva satsning på etanolproduktion. Enligt FAO kan etanolpolitiken försämra matförsörjningen efter det katastrofala skördeåret i USA.
|
|