Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
31.8.2012 / Landsbygdens Folk
E10 syndabock för stigande matpriser
För ett par veckor sedan varnade FAO för följderna av USA:s massiva satsning på etanolproduktion. Enligt FAO kan etanolpolitiken försämra matförsörjningen efter det katastrofala skördeåret i USA.
Utspelet har föranlett flera politiker och miljöorganisationer i EU att ta upp tråden. Det häftigaste kravet kom från Tysklands biståndsminister Dirk Niebel. Han efterlyser ett omedelbart stopp för etanolbensinen E10 i Tyskland.
Enligt Niebel förorsakar E10 en konflikt mellan tank och tallrik. Han fick omedelbart stöd av andra politiker i Tyskland och grannländerna. Ett flertal miljöorganisationer med Greenpeace i spetsen, men också den katolska kyrkan, har anslutit sig till kravet.
Kritiken har fallit i god jord hos allmänheten. E10-bensinen infördes i början av förra året i de tyska tankstationerna. Men en stor del av bilisterna vägrar fortfarande att köpa det nya bränslet med en etanoltillsats på tio procent. Diskussionerna om hungerproblem och en tvivelaktig miljöbalans hos det förhatliga bränslet har genererat stora rubriker i medierna.
Jordbruksminister Ilse Aigner underströk senaste vecka att kritiken mot E10 är oberättigad. Enligt Aigner är etanolbränsle en nischprodukt som i praktiken inte kan påverka den globala prisutvecklingen på spannmål.
Jordbruksministeriet i Berlin uppger att endast två procent av spannmålen, inklusive majs, bearbetas till bioetanol i EU. Aigner hoppas därför på en sakligare diskussion.
Ministeriet får stöd av flera experter på jordbruk och internationell handel med råvaror. Producentorganisationen DBV anser att utvecklingsministern försöker plocka billiga politiska poäng med populistiska argument.
De europeiska etanoltillverkarnas lobbygrupp ePure framhåller att bioetanolens betydelse för prisbildningen på världsmarknaden är extremt överdriven. Mekanismerna är komplicerade och låter sig inte förklaras med motsättningar mellan mat och bränslen. Kritikerna ignorerar viktiga nyckeltal och gör det lätt för sig. Detta är hänsynslöst och skadar allmänhetens förtroende för goda biobränslen, heter det i ett uttalande från ePure i Bryssel.
Organisationen påpekar att EU under detta år kommer att använda 3 miljoner ton majs och 4,6 miljoner ton vete för etanolproduktionen. Majsen motsvarar en procent av EU:s spannmålsskörd och vetet 1,5 procent av den totala spannmålsproduktionen.
USA producerar tio gånger mer etanol än Europa. Då man i EU arbetar med en råvarumix bestående av fodervete, sockerbetor och halm, använder USA-tillverkarna mestadels majs som råvara, framhåller ePure.
Etanoltillverkarna ger också en känga till EU-kommissionens förslag att lägga sju procent av åkermarken i grön träda för att skapa ekologiska zoner. Åtgärden skulle ta bort 3,7 procent av åkermarken från växtodlingen. Detta medför ett avbräck på cirka 20 miljoner ton spannmål, motsvarande hela den mängd av spannmål som EU kommer att exportera detta år, inskärper ePure.
EU har tillräckliga resurser att producera spannmål för både både mat och bränsle. Det är otroligt att kritikerna fortsätter att ge biobränslet skulden för en matkris. Senaste år hamnade hälften av all mat i Europa på sophögen, påminner ePure.
EU-kommissionen vill i alla fall dra vissa konsekvenser av debatten om E10. Industrikommissionär Günther Oettinger uppger att strängare regler för nya produktionsarealer är under beredning. De nya reglerna ska bland annat förhindra röjningen av regnskogar för nya odlingar av energigrödor för E10. Kommissionen vill också förhindra att produktionen av energi inskränker livsmedelsproduktionen i fattiga länder.
Oettinger och klimatkommissionär Connie Hedegaard väntas lägga fram ett förslag till ändring av två EU-direktiv under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab