|
24.8.2012 / Landsbygdens Folk
Priset på jordbruksmark stiger snabbast i tillväxtländer och Östeuropa
Som bas för sin rapport har Savills sammanställt ett globalt index för odlingsmark, utgående från markprisets utveckling i fjorton länder från år 2002 till 2010. Priserna i respektive länder har för jämförbarhetens skull omvandlats till US-dollar per hektar.
Under åttaårsperioden steg priset på odlingsmark snabbast på de växande marknaderna i Sydamerika och Centraleuropa. I de sydamerikanska länderna Brasilien och Argentina var utgångsnivån låg, men prisutvecklingen desto snabbare.
År 2002 kunde en hektar odlingsmark i Brasilien förvärvas för cirka 800 US-dollar. I dag kostar motsvarande areal 5.200 dollar per hektar. Lagstiftning som syftar till att begränsa utländska markköp har dämpat utvecklingen något, men trenden fortsätter uppåt.
I EU noteras den snabbaste värdestegringen på jordbruksmark i Polen, Rumänien och Ungern. I Rumänien steg värdet för jordbruksmark med 1.817 procent mellan åren 2002 och 2008.
Savills analytiker förklarar fenomenet med de östeuropeiska ländernas inträde i EU. Tillgång till EU:s gårdsstöd, förbättrade möjligheter att skaffa kapital och lagstiftning som delvis har börjat tillåta utländskt ägande är faktorer som stöder trenden.
På de mogna marknaderna har jordbruksmarkens värde ökat långsammare. I Tyskland, USA, Frankrike, Danmark, Irland och Kanada noteras en något dämpad trend. I Västeuropa har priserna till och med sjunkit något sedan år 2008.
Den långsammaste värdestegringen för observationsperioden noteras för Tyskland, medan Storbritannien utgör ett undantag. Där steg markvärdet signifikant mellan åren 2007 och 2011.
Analytikerna konstaterar också att lagstiftningen i Danmark och Frankrike fortfarande är restriktiv mot utländskt ägande. I Irland finns det små möjligheter att bedriva storskaligt jordbruk. Detta dämpar prisutvecklingen.
Enligt de allra senaste prisuppgifterna sjönk medelpriset i Danmark mellan åren 2010 och 2011 från 27.853 dollar per hektar till 26.346 dollar per hektar.
Det överlägset högsta värdet på jordbruksmark i EU gäller i Nederländerna, där en hektar i medeltal betingar 65.500 dollar. På andra plats kommer Irland med 29.900 dollar och Danmark som trea med 26.300 dollar.
För Storbritannien gäller ett hektarvärde på 22.300 dollar, medan odlingsmark i Tyskland noteras för 15.100 dollar och i Sverige 5.200 dollar. Finland är inte med i jämförelsen.
I USA steg medelpriset för odlingsmark med 75 procent under perioden 2002-2010. I USA är medelpriset 7.500 dollar per hektar men de regionala variationerna är stora. De högsta priserna noteras i de nordöstra delstaterna och majsbältet.
Australien och Nya Zeeland visar höga värdestegringar på 300 procent respektive 262 procent under åttaårsperioden. I Nya Zeeland kostar en hektar åker 22.500 dollar men i Australien endast 1.500-1.800 dollar, om man får tro Savills.
Tillgängliga uppgifter tyder på att Afrika är en kontinent med hög tillväxtpotential inom jordbrukssektorn. Långsiktiga investeringar i mark erbjuder intressanta möjligheter. Å andra sidan är riskerna stora, medger analytikerna.
Savills-rapporten är synbarligen avsedd som vägledning för investerare som betraktar jordbruksmark i utlandet som en kapitalplacering. Sådana placeringar har kritiserats häftigt de senaste åren. Analytikerna varnar mycket riktigt för riskerna att investerare löper risk att betraktas som potentiella "landgrabbers".
Odlingsmark förblir emellertid en god investering som stiger snabbare i värde än bostäder och investeringar i kommersiella fastigheter. Jordbruksmark förblir en trygg investering, åtminstone under de följande 30 åren, skriver Savills i ett pressmeddelande.
|
|