Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
17.8.2012 / Landsbygdens Folk
Skördetröskorna står i startgroparna
Det konstaterade man i början på veckan vid Ab Lantbruk, som köper upp största delen av Ålands spannmål och även oljeväxter. Och trots att skördesäsongen också på Åland är ett par veckor senare än vanligt, så siktar flera odlare på att börja tröska spannmål redan nu under veckoslutet ifall det soliga och varma vädret från början av veckan har stått sig.
Bortsett från att den kalla och regniga våren och försommaren försenat grödorna ser det mycket bra ut på fälten på Åland. Och det gäller inte bara spannmål utan också vall, potatis och andra grödor.
För spannmålens del ser det enligt Ab Lantbruks vd Nina Nyman-Johansson ut att bli en större åländska skörd än i fjol.
- Positivt för odlarna är ju också att prisbilden är på väg uppåt, konstaterar hon.
Också Ålands producentförbunds vikarierande vd Henry Lindström säger att grödorna ser bra ut på Åland trots att "allt är försenat".
- Höstkorn och höstrybs står på tur att tröskas och om det fina vädret fortsätter att driva på kan man ganska snart kan komma igång med tröskningen.
Däremot dröjer det "bra många veckor" innan vårsådden har mognat.
Också Mats Häggblom som både odlar och förmedlar ekologisk åländsk spannmål är optimistisk.
- Det svårt att veta förrän man har skördat, men särskilt höstsäden ser riktigt bra ut. Också vårvetet ser bra ut för min del, men däremot verkar det lite sämre för havren.
På fastlandet har den svala sommaren och regnmängderna medfört en viss oro. Men ordbrukaren, och ordförande för NSP i Borgå, Anders Rosengren är inte orolig.
- Det blir nog färdigt i år, alla år som jag varit jordbrukare har vi tröskat nästan allt. De som jämför de rådande förhållandena med odlingssäsongen 1987 överdriver. Då hade vi en värmesumma på 1.100 grader på hela säsongen, för tillfället (9.8) är vi redan uppe i drygt 900 grader.
Regnmängderna har varit rikliga i östra Nyland, men många gånger har skurarna varit lokala. Också i de västligare delarna av Nyland har man fått en hel del regn. Men inte heller jordbrukaren Kim Segersvärd i Pojo i Raseborg är särskilt orolig över läget.
- Oftast är det ju torkan som är den begränsande faktorn för jordbruket i södra Finland, så dock inte i år. Regnmängderna har varit rikliga i Raseborgstrakten under växtperioden. Och hittills ser det mesta rätt så lovande ut. Till exempel vårvetet, oljeväxterna och bondbönan har skördepotential, det enda spannmålsslag som tagit riktigt illa vid sig är egentligen kornet.
Segersvärd påpekar ändå i samma andetag att om regnen fortsätter under de närmsta veckorna så har vi trubbel att vänta.
- Då tröskar vi kanske i oktober, det som vi nu behöver är givetvis en torr, varm och solig sensommar och höst.
Han får medhåll av Martin Edman, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, som menar att det fortsättningsvis finns möjligheter för att skörden kan bli relativt god.
- Det finns naturligtvis en uppenbar risk för att skörden kvalitetsmässigt inte blir så bra. Och jag tror inte heller på några toppskördar, men om vädret blir bättre under hösten finns fortfarande goda möjligheter att det kan bli en hyfsad skörd, säger Edman.
- Skörden i Åboland är lite senare än i fjol men kan bli alldeles skaplig, säger för sin del Finska hushållningssällskapets växtodlingskonsulent Peter Fritzén.
- Växtligheten är lite sent utvecklad men om skördeförhållandena förblir bra så kanske det inte skadar. Tvärtom har växterna kunnat utnyttja all näring då det inte varit så varmt och torrt. Det har inte blivit brådmoget nu.
Skörden av spannmål började i veckan på allvar i Egentliga Finland med höstrågen.
Gamla talesätt om väderförhållandena tycks i alla fall inte hålla streck. Man kan inte lita på att det är varmt på hösten fast det varit vått på försommaren.
- Det finns inte något sådant som ett normalår heller, säger Fritzén.
- De är alla olika, och man kan inte förutspå hur vädret kommer att bli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab