Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
8.6.2012 / Landsbygdens Folk
Hundratals ton kål måste slängas på soptippen
– De har tidig kål i Ryssland redan och man vet inte hur marknaden ser ut där. Men man får vara glad för allt som går åt. Det här har varit ett av de sämre åren på länge. Räknar vi med alla kostnader har det vi sålt inom landet under vintern också gått med förlust.
I fjol hade Södergård lagren tömda den 13 april. I år vet han ännu inte hur mycket han tvingas slänga.
– Det kan bli tio ton, det kan också bli 20 ton. Det är för tidigt att säga ännu.
Det finns flera orsaker till att det gått som det gått. Men Södergård pekar på fjolårets exceptionellt fina sommar för kålodling.
– Skörden blev 30 procent större än normalt. Då vi redan vid normal skörd, med den areal vi nu har i landet, har en viss överproduktion säger det sig självt att vi har haft ett överutbud i vinter.
Mycket av den kål som skördades i Österbotten i höstas var dessutom rätt stor, för stor för att kunna säljas i butikerna.
– I vinter har det egentligen varit brist på butikskål. Affärerna vill ha kål under tre kilo. Men i fjol fick vi för lite av den mindre kålen och för mycket av den större kålen som inte går åt i butikerna.
Den större kålen går främst till storkök och industri. Nu då skolorna slutat finns det heller inte så stor efterfrågan på den. Det är också den större kålen Södergård nu säljer till Ryssland.
Södergård, som är viceordförande för ÖSP:s frilandsodlare, menar att kålodlarna redan i höstas då de såg att skörden skulle bli rekordstor borde ha lämna mera kål i landet.
– En del lämnades nog, men inte tillräckligt. Nu borde vi gemensamt sträva till att börja odla kål på en mindre areal. I östra Finland har odlarna en samsyn på hur mycket de skall odla. Vi borde komma till en sådan överenskommelse här också och gemensamt komma överens hur mycket vi skall odla. Åtminstone borde de enskilda odlarna ha en något så när bild av vad som går att sälja. Att odla för stora arealer och pressa ner priserna hjälper ingen.
Södergård minskar i år arealen för huvudkål, som dominerar odlingen, med tio procent. Kinakålen har han minskat med en tredjedel.
– Bättre att arbeta mindre och få något i börsen än att arbeta mycket och bli utan, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab