|
1.6.2012 / Landsbygdens Folk
CE-märkning dödsstöten för många småsågar
Skillnaden efter den 1 juli 2013 när CE-märkningen på trävaror träder i kraft är att alla sågar behöver en manual för hur virket hanteras - i praktiken sorteras. För det andra - om Lassila vill vara med i spelet om ett år - måste han gå en kurs och lära sig hållfastheterna.
- Det är här som granskningen kommer in i bilden. En gång per år skulle jag bli granskad av VTT:s granskare som tar 200 euro i timmen för jobbet. Granskningen skulle medföra en kostnad på 1.500-2.000 euro per år, säger han.
- Att ha certifikatet kostar ytterligare och totalt skulle jag landa på cirka femtusen euro, förklarar han.
Det har redan funnits hållfasthetskrav på sågade varor som används till exempel för att bygga större hallar. Däremot har det inte funnits några krav på bräderna som Lassila levererat till privatkunder som bygger garage - hans största enskilda kundkrets.
- Men även de bräderna ska CE-märkas nästa år. Kraven gäller alla nybyggnader och gränsen dras, om jag inte minns fel, vid lusthus och lekstugor. Om jag inte går kursen och uppfyller kraven får jag alltså inte längre sälja några bräder.
Det sannolikaste alternativet för att småsågarna ska kunna överleva de kommande kraven är att de går samman. Det innebär att ett nytt bolag bildas och att någon av delägarna går kursen och utför sorteringen för de övrigas räkning. Men Lassila tror inte på det här alternativet.
- Det finns säkert företagare som försöker samarbeta, men det kommer inte att vara lätt i praktiken och en stor del av de äldre slutar säkert nästa år. Vi andra kommer att försöka leva med de nya reglerna och eventuellt sluta senare eller minimera verksamheten och enbart sälja så kallat reparationsvirke som är tillåtet.
Beslutet fattades för flera år sedan i Bryssel och tanken med att även trävaror ska CE-märkas är att få ett mera utpräglat och standardiserat system. Men Lassila tror inte att kravet medför att alla EU-länder tillämpar det i praktiken.
- Jag har hört att Tyskland ska införa CE-märkning, men myndigheterna kräver inte att mikroföretagen behöver följa kraven på grund av den höga kostnaden. De nordiska länderna däremot följer säkerligen direktivet medan många av de sydligare länderna struntar i det.
- Precis som man gjort med många andra direktiv, säger Lassila.
Lassila ser en liknande trend inom den här sektorn som redan är bekant inom andra.
- CE-märkningen kommer att resultera i att det finns ett fåtal stora aktörer kvar på marknaden. Detsamma gäller inom livsmedelshanden där två stora dominerar. Vi är på väg mot exakt samma öde inom sågindustrin och jag frågar mig vilken inverkan det kommer att ha på virkespriserna på hemmamarknaden?
|
|