Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
18.5.2012 / Landsbygdens Folk
Efsa-direktör tvingas avgå till följd av industrikontakter
Vid sidan av sin post som styrelseordförande för Efsa har Bánáti varit medlem i styrelsen för den amerikanska tankesmedjan International Life Science Institute. Hennes samarbete med ILSI avslöjades i juli senaste år.
ILSI finansieras av flera stora livsmedels- och agrarkoncerner som Coca-Cola, Nestlé, Syngenta, Monsanto och Bayer. I praktiken anses ILSI vara en förtäckt lobbygrupp för industrin.
Till en början försökte Efsa och Bánáti, som är ungersk professor, avvärja kritikernas angrepp som ogrundade. Men nu har Efsa i praktiken avskedat sin styrelseordförande genom att uppmana henne att lämna sin post omedelbart.
Särskilt pinsamt för Efsa är att Bánáti direkt flyttar över till en heltidsanställning hos ILSI. Därmed kan hon utnyttja sina kunskaper och kontakter från Efsa i tankesmedjans lobbyarbete för de stora koncernerna.
Fallet Bánáti anses ha skadat Efsas rykte som en oberoende instans inom EU:s organisation. Efsa undersöker livsmedel och avger utlåtanden om deras säkerhet som beslutsunderlag för EU-kommissionen.
Efsas personval har redan tidigare varit föremål för kritik. Ett exempel är valet av irländskan Mella Frewen till medlem av Efsas förvaltningsråd. Frewen är chef för den europeiska livsmedelsindustrins lobbygrupp FoodDrinkEurope. Frewen har tidigare varit anställd hos agrarkoncernen Monsanto.
Ett annat exempel är tjecken Jiri Ruprich, medlem av Efsas förvaltningsråd, som sedan flera år arbetar för den franska mejerikoncernen Danone i Tjeckien.
Situationen inom Efsa föranledde en häftig debatt i EU-parlamentet senaste vecka. Enligt parlamentarikerna riskerar intressekonflikterna inom Efsa att underminera myndighetens ekonomiska och personella resurser och försvaga förtroendet hos allmänheten.
Parlamentet bordlade förslaget till ansvarsfrihet för Efsas budget för år 2010. Enligt parlamentet är de genomsnittliga utgifterna för Efsas styrelse alltför höga och måste sänkas drastiskt.
Parlamentet kritiserade också en annan intressekonflikt inom EU:s miljöbyrå i Köpenhamn. Miljöbyråns chef Jacqueline McGlade kritiseras för att ha varit styrelseledamot i miljögruppen Earthwatch vid sidan av sin ordinarie tjänst. McGlade har också deltagit i forskningsresor till Earthwatchs projekt i Karibien och Medelhavet. Enbart år 2010 företog personal från miljöbyrån inklusive dess chef 29 resor till Karibien. Resorna betalades ur miljöbyråns kassa.
Kritik fick också den europeiska läkemedelsagenturen i London, som ännu inte har lagt fram en handlingsplan för att förbättra upphandling och kontrakt. Parlamentet kräver garantier att anställda och experter som arbetar för myndigheten är opartiska.
Parlamentet bordlade den ekonomiska ansvarsfriheten för samtliga tre EU-agenturer till hösten i väntan på revisionsrättens utredningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab