|
27.4.2012 / Landsbygdens Folk
EU-länderna tvistar om CAP-anslag
Enligt det danska ordförandeskapet borde EU använda mindre pengar för den gemensamma jordbrukspolitiken, strukturfonderna och administrationen. Prioriteterna borde förskjutas mot utbildning, forskning och grön teknologi.
Sverige välkomnade det danska ordförandeskapets ansträngningar. Sverige tillhör de länder som ser ett stort utrymme för besparingar och reformering av politiken, exempelvis genom att stegvis sänka gårdsstöden.
Storbritannien, Tjeckien, Estland och Nederländerna är länder som stöder den svenska sparlinjen. Också Tyskland vill spara 100 miljarder euro över hela linjen men nämner inga särskilda tyngdpunkter för inbesparingarna.
Tyskland presenterade ett icke-officiellt dokument som pläderar för en sparsam men tillväxtväxtinriktad budgetpolitik. De nettobetalande länderna Frankrike, Österrike, Italien, Finland, Nederländerna och Sverige anslöt sig till det tyska initiativet.
Spanien, Portugal, Frankrike och Irland betraktar det nuvarande förslaget att hålla CAP-finansieringen på 2013 års nominella nivå som ett absolut minimum.
En annan tvistefråga bland ministrarna är tidtabellen för omfördelningen av gårdsstöden mellan gamla och nya medlemsländer. Estland, Lettland och Litauen vill ha en snabbare omfördelning än kommissionen har aviserat.
Rumänien, Bulgarien och Polen delar denna uppfattning medan Tyskland, Frankrike, Italien och Belgien vill ha en längre övergångstid för att deras jordbrukare ska hinna anpassa sig till förändringarna.
En grupp länder bestående av Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Sverige motsätter sig kommissionens förslag att sätta tak på höga jordbruksstöd. Frankrike, Finland och Spanien försvarar idén.
Tjeckien, Irland och Grekland efterlyser större utrymme för medlemsländerna att bestämma om förgröningen. Enligt Frankrike bidrar den gröna komponenten till att legitimera jordbrukspolitiken.
|
|