Arbetsgruppen för ekoövervakning föreslår att förutsättningarna för ekoexport bör utvecklas genom projekt.
Arbetsgruppen som funderat på ekoövervakningen vill hålla kvar övervakningen hos myndigheterna, men föreslår att den ytterligare utvecklas och effektiveras. Arbetsgruppen föreslår att ett projekt för främjande av ekoprodukters export tillsätts så snart som möjligt. Arbetsgruppen överlämnade sin promemoria till jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto måndagen den 15 april.
Arbetsgruppen anser att den ekologiska produktionens produktionsvillkor och övervakningen av dem borde baseras på systemet i EU:s nuvarande ekoförordning som övervakas av myndigheterna i Finland. I förordningen ingår produktionens minimikrav och gemensamma märkningskrav. Förordningens syfte är att främja ekoprodukters fria rörlighet på den inre marknaden, ekonäringens konkurrenskraft och konsumenternas förtroende för ekoprodukter.
Arbetsgruppen anser inte att det i nuläget eller i den närmaste framtiden är ändamålsenligt att man inom det nuvarande finska systemet för myndighetsövervakning skulle övervaka s.k. privata standarder eller tilläggskrav. Enligt arbetsgruppen är situationen tydligast om samma produktionsvillkor, motsvarande EU-kraven, gäller för både primärproducenterna och industrin, vilket tryggar en möjligast omfattande gemensam marknad. Med tanke på anpassningen till marknadssituationen vore det dock ändamålsenligt att myndigheterna samarbetar med den privata övervakningen.
För att främja exporten av ekoprodukter föreslår arbetsgruppen att ett projekt för främjandet av ekoexport tillsätts så snart som möjligt. Projektet skulle finansieras med budgetmedel. Projektet skulle kartlägga förutsättningar och villkor för export, de krav som ställs av privata ekomärken och handelspartner i exportländerna samt öka informationen och göra det finländska övervakningssystemet bättre känt internationellt.
Ifråga om ekomärkena ställer arbetsgruppen särskilda förväntningar på utvecklingen av EU-märkets välkändhet och användbarhet. Arbetsgruppen anser att man i Finland fortfarande bör främja användningen av det inhemska luomu-märket och utveckla dess övervakning tills EU-märket fått en etablerad position. Odlare och livsmedelsproducenter som övervakas av finländska myndigheter kan på sina ekoprodukter använda märket ”Luomu – kontrollerad ekoproduktion” som registrerats av jord- och skogsbruksministeriet och administreras av Kontrollcentralen för växtproduktion. EU:s officiella ekomärke togs i bruk år 2000 men det är ännu inte allmänt känt bland konsumenterna.
Arbetsgruppen bestod av representanter för jord- och skogsbruksministeriet, Kontrollcentralen för växtproduktion, miljöministeriet, handels- och industriministeriet, Livsmedelsverket, Livsmedelsindustriförbundet rf, Luomuliitto rf, Dagligvaruhandeln rf, Jord- och skogsbruksproducenternas Centralförbund rf, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund och Finlands Konsumentförbund rf. Arbetsgruppens förslag är enhälligt.
Närmare information lämnas av:
arbetsgruppens ordförande, överdirektör Maria Teirikko, Kontrollcentralen för växtproduktion, tfn (09) 5765 2700 arbetsgruppens sekreterare, överinspektör Tero Tolonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53405 Arbetsgruppens förslag: www.mmm.fi/maatalous/luomutuotanto/ajankohtaista/