Jord- och skogsbruksministeriet, Helsingfors 10.4.2012
Regeringen beslutade i dag om ändringar i märkningen av fångstredskap för fiske och om utbildningen av fiskeövervakare med tillhörande prov. De nya bestämmelserna är baserade på ändringar i fiskelagen som trädde i kraft i början av april. Bestämmelserna börjar gälla från den 5 april 2012.
Enligt förordningen ska fasta och stående fångstredskap alltid utmärkas med en eller flera flaggstänger, eller med flöten och vid behov med mellanliggande flöten. Vid fiske från is ska utmärkningen ske med en markeringsstång enligt förordningen. De krav som ställs på märkningen av fångstredskap är större inom vattenområden som används för sjötrafik. En fyrkantig flagga med en höjd och bredd av minst 20 centimeter som är fäst vid en flaggstång som har en höjd av minst 1,2 meter ovanför vattenytan ska användas för märkningen av fångstredskap. Ett fångstredskap som satts ut nära vattenytan ska förses med två flaggor som fästs på flaggstången.
Inom vattenområden där sjötrafik i regel inte bedrivs och fångstredskapen inte stör annan användning av vattendraget är kraven lägre på utmärkningen av fångstredskapen. Inom dessa områden ska fångstredskapen förses med ett flöte som når minst 15 centimeter ovanför vattenytan eller med en flagga vars kortaste sida är minst 15 centimeter och som är fäst vid en flaggstång som har en höjd av minst 40 centimeter ovanför vattenytan.
Vid fiske från isen ska fångstredskapet och vakar som huggits upp för fiske och som är större än 40 cm i diameter märkas ut med en markeringsstång som har en höjd av minst 1,2 meter från isens yta, och som inte är vit. I förordningen preciseras dessutom att namn- och kontaktuppgifter för den som satt ut fångstredskapet och det märke som anger fiskerätten ska fästas vid märkningen.
En tydligt observerbar märkning av fångstredskapen är en väsentlig faktor för säkerställandet av sjötrafikens säkerhet samt för minimeringen av de olägenheter och skador som sjötrafiken orsakar fiske med fångstredskap. Minimikraven på en synlig märkning av fångstredskap samt den vid fångstredskapen fästa kontaktinformationen för den som satt ut fångstredskapen och märket som anger fiskerätten förbättrar även fisketillsynens verksamhetsförutsättningarna vid övervakningen av att fisket med fångstredskap har tillstånd och är lagligt.
Förordningen innehåller dessutom detaljerade bestämmelser om avläggandet av provet för fiskeövervakare och innehållet i utbildningen för fiskeövervakare som regleras i den lag som trädde i kraft från början av april. I en fiskeövervakares uppgifter ingår utövande av offentlig makt och därför kräver man att den person som sköter uppgiften behärskar grundreglerna för god förvaltningspraxis enligt både fiskelagstiftningen och förvaltningslagen.
Av den person som utför fiskeövervakarens uppgifter krävs även färdigheter i kundservice och bl.a. kännedom om samverkan med de myndigheter som bedriver fisketillsynsverksamhet. Innehållet i utbildningen för fiskeövervakare kan man skaffa genom att delta i en arrangerad kurs eller genom självstudier. Myndigheten säkerställer med ett prov att en fiskeövervakare uppfyller kraven på kompetens och yrkeskunskap. Närings-, trafik- och miljöcentralen anordnar provet för fiskeövervakare.
Närmare upplysningar vid jord- och skogsbruksministeriet:
fiskeriöverinspektör Jouni Tammi, tfn (09) 160 53367