Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.3.2012 / Landsbygdens Folk
Det kan bli brist på vissa äggsortiment till påsk
- Vi har den produktion vi har i dagens läge och måste leva med den. Och vi kan inte trolla fram mer ägg än vad som finns till påsk som är en viktig högtid. Då fördubblas konsumtionen, så det kommer att vara svårt att tillgodose behovet under påsken och det kommer att bli brist på vissa sortiment.
För de äggproducenter som har fortsatt med äggproduktionen har det funnits två alternativ. Att investera i nya trivselburar eller sadla om till frigående. Robert Kuuttinen, ordförande för ÖSP:s äggutskott och själv äggproducent, hör till de som investerade i nya burar.
- Investeringen som det nya burdirektivet medförde fick många att gradvis avveckla och vid årsskiftet slutade många. Själv har jag 15.000 hönor, så det blev en stor investering att fortsätta inom äggproduktionen.
Orsakerna till att utbudet på ägg har minskat är flera. Förutom att många har avvecklat är det en del som har lagt om produktionen till golvanläggning, men andelen som har burproduktion är fortfarande stor, cirka 70 procent.
- En stor del av dem tog vid årsskiftet in nya höns och därför tar det en stund innan produktionen kommer igång. Även det förvärrade problemen, säger Kuuttinen.
Men det nya burdirektivet har medfört fördelar för de producenter som har valt att fortsätta. I många år har det varit överproduktion inom äggsektorn och att volymen nu har gått ner kommer att ha positiva effekter.
- Prisnivån har varit lägre i Finland jämfört med andra EU-länder och orsaken har varit att vi har haft ett överskott på ägg. Nu ser vi en klar trend att prisnivån kommer att gå upp och det gäller både producentpriser och partipriser.
- Det är också positivt att vi får en balans på marknaden, säger Grandell.
Enligt uppgifter har medelpriset för EU-27 stigit tydligt efter årsskiftet, medan ökningen går långsammare i Finland. Men huvudsaken för producenterna är att prisstegringen är ett faktum.
- Under förra året steg producentpriserna med cirka nio procent och det gäller alla kvalitetsklasser och produktionssystem. Jag ser det som mycket positivt för nu måste producenterna få högre priser för att kunna täcka investeringen som de nya burarna medförde.
Enligt Grandell ökar konsumtionen på ägg i Finland och det kan ha en positiv inverkan på priserna.
- De senaste åren har konsumtionen stigit med tre procent per år de tre senaste åren, vilket utgör cirka 6 miljoner kilo. Så trenden är positiv och framtiden ser rätt ljus ut, säger Grandell.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab