Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.3.2012 / Landsbygdens Folk
Potatisen kan hinna till studentkaffeborden
- Man försöker ju få lite till skolavslutningarna. I fjol fick jag också något lite till dess fast det var betydligt senare än i år, säger Anders Ekholm medan Marko Hakkarainen startar traktorn för att dra plasten högre upp.
Ungefär en halv hektar har Ekholm fått i jorden under den första dagen. Sammanlagt skall det bli kanske sju hektar potatis under plast och/eller duk och några hektar till av senare sorter. Därtill skall Ekholm odla tre hektar lök och några tiotals hektar spannmål här i byn Nordanå på Kimitoöns västra kant.
På Kimitoön är han ganska ensam om att odla tidig potatis. I fjol odlades det tidig potatis på bara 17,5 hektar på hela Kimitoön, vet landsbygdssekreterare Susanne Mäkelä berätta. Och det i sin tur var lika mycket som all annan potatisodling sammanlagt.
I Väståboland (som är en region som numera sammanfaller med kommunen Pargas) satsas det mycket mera på tidig potatis. I fjol hade man hela 130 hektar under duk eller plast. Matpotatis, övrig potatis och utsäde fyllde knappt 60 hektar, säger lantbrukssekreterare Dina Häyry.
Där var man också i år några dagar snabbare med att få knölarna i jorden.
- Jag satt mina första i fredags (23.3), säger Stefan Karlgren i Houtskär.
Han siktar också på drygt 8 hektar tidig potatis i år och har än så länge fått en tiondedel satt.
Han bedömer att man är ute ett par veckor tidigare än vanligt. Det bådar gott för studentdimissionsmarknaden.
- Men man skulle ju gärna lite upplysa konsumenterna om att det finns nypotatis också under resten av juni. Nu blir det lite en svacka i efterfrågan fram till midsommar då folk igen kommer ihåg saken.
Konkurrensen med de svenska potatisarna i handeln uppfattar både Ekholm och Karlgren som det största bekymret. Ekholm litar ändå på att han kommer att ha avsättning för sina primörer hos partihandlare i Salo som varit hans stamkunder.
I fjol odlades det i Finland tidig potatis på 900 hektar, av dem 600 i Egentliga Finland. Hela landets skörd var 12,2 miljoner kilo, hektarskörden nästan 13 ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab