Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.3.2012 / Landsbygdens Folk
Budgetramarna leder till beskärningar i landsbygdsanslagen
Stödsummorna i det nationella stödet i statsbudgeten 2015 torde i vilket fall som helst ligga på en drygt 30 miljoner euro lägre nivå än i dag.
När det gäller avträdelsestödet så finns det nu en skrivning i statsrådets strukturpolitiska ställningstagande i anslutning till budgetramarna om att villkoren granskas 2013 och att åldersgränserna höjs 2014.
I klartext torde det betyda att möjligheten för avträdelsestöd efter 60 år genom att överlåta tillskottsmark slopas helt nästa år och att åldersgränsen för avträdelsestöd vid generationsväxlingar höjs från 56 till 57 år året efter. Med de här åtgärderna torde man kunna spara 7-8 miljoner.
Därutöver planeras nedskärningar i räntestödet i nya räntestödslån för investeringar. Det skulle ge en lika stor inbesparing som skärpningarna i avträdelsestödet. Det är dock en allmän bedömning att det här inte kommer att drabba jordbrukarnas möjligheter att få räntestödslån.
Resten är det meningen att man ska spara in på skogsanslagen och på lantmäteriverkets verksamhet.
I förhandlingarna om budgetramarna kom regeringspartierna även överens om att från och med 2014 minska statens andel av pensionsutgifterna för lantbrukarna med 15 miljoner euro. Det skulle i värsta fall innebära en förhöjning av jordbrukarnas premie med närmare 10 procent.
I anslutning till arbetsmarknadsparternas uppgörelse om ändringarna i pensionsvillkoren höjs arbetspensionsavgifterna med 0,4 procentenheter 2014 och 2015. Det här torde även beröra företagar- och lantbruksföretagarpensionsavgifterna.
Enligt vad LF fått reda på skulle förhöjningen möjligtvis tillämpas så att jordbrukarna står för hälften och staten för den andra hälften, men det här har inte kunnat bekräftas.
Höjningen av arbetspensionsavgifterna förverkligas så att arbetstagaren och arbetsgivaren står för var sin halva.
Skatten på arv och gåvor för över en miljon euro kommer att skärpas, men lindringarna i beskattningen för generationsväxlingar inom jordbruket kvarstår.
Mervärdeskatten höjs med en procent i alla klasser. Det betyder alltså att den allmänna skattesatsen blir 24 procent, fodret och maten blir 14 procent och böcker och tidskrifter samt mediciner 10 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab