Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.3.2012 / Landsbygdens Folk
Ingen orsak att jubla - men det kunde ha varit värre
- Vi utgår i alla fall ifrån att regeringen arbetar för ett fortsatt 141-stöd, trots att den nu officiellt har beslutat om beskärningar i det nationella stödet 2015. Nu måste regeringen i ord och handling visa att den vill göra en insats för en fortsättning på 141-stödet efter 2013.
Enligt SLC-ordföranden är det å andra sidan en helt öppen fråga hur hela stödmosaiken kommer att vara utformad efter 2013, då modellerna för så gott som alla viktiga stödformer ändrats: det gäller alltså såväl gårdsstödet i EU:s gemensamma jordbrukspolitik som LFA- och miljöstöden samt de nationella stöden.
- Finlands officiella linje inför reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken är i alla fall att vi jobbar för så stort nationellt svängrum som möjligt, säger Holger Falck vidare. Den stora frågan är nu om vi har möjligheter att kompensera minskande nationellt stöd till södra Finland med att rikta en större del av CAP-stödet till produktionen i söder.
I fråga om försämringarna av avträdelsestödet understryker Holger Falck att det viktigaste är att man kan trygga förutsättningarna för generationsväxlingar för att få unga jordbrukare in i näringen.
- Hur det blir med hela avträdelsestödet efter 2014 är dessutom osäkert, eftersom det är oklart om vi får lov av EU-kommissionen att ha ett sådant system i bruk.
Enligt Holger Falck måste producentorganisationerna hålla efter att regeringen håller sina löften till jordbruket när det gäller lagstiftningen överlag:
- Vi har till exempel rätt att förvänta åtgärder av regeringen som ger oss jordbrukare bättre möjligheter att påverka prissättningen av våra produkter. Det skulle i så fall kunna kompensera för besluten att skära i budgetanslagen till näringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab