Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
30.3.2012 / Landsbygdens Folk
Stark frost och rekordtorka har skadat vinterspannmålen
Vintern har varit svår, särskilt för växtodlarna i Tyskland, Frankrike och Polen. Frost i kombination med barmark har medfört svåra övervintringsskador i raps, vete och korn. I delar av Tyskland är 80 procent av odlingarna förstörda.
De tyska odlarna har svårt att finna ersättande vårutsäde som ersättning för de skadade grödorna. Allt utsäde är utsålt. Jordbrukskooperativen försöker få tag i utländskt utsäde, men utbudet är knappt och priserna har rakat i höjden.
Franska analytiker har räknat ut att frostskadorna kommer att minska den sammanlagda EU-skörden med fem procent. För Tyskland innebär skördebortfallet att landet igen en gång måste importera spannmål för hemmamarknaden.
Skördeförlusterna i EU har redan väckt farhågor om en förestående brist på spannmål. Dessvärre påminner analytikerna om att också Ukraina kalkylerar med förödande övervintringsskador.
Myndigheterna rapporterar frostskador på 2,1 miljoner hektar eller en tredjedel av vetearealen. Produktionen riskerar att falla med 27 procent jämfört med 2011. Ifall Ukraina faller bort som exportör, räknar experterna med globala effekter på spannmålspriset.
Under goda skördeår hör Ukraina till de fyra stora exportörerna av spannmål, efter USA, Kanada och EU. En missväxt i Ukraina skulle omedelbart påverka världsmarknadspriserna, varnar experterna. Läget kan ytterligare skärpas av problem i Ryssland. Analytikerna räknar med skördeskador i storleksklassen 20 procent i Ryssland. Men än så länge har den ryska regeringen dementerat alla rykten om eventuella exportbegränsningar.
I Spanien, Portugal, brittiska East Anglia och delar av Frankrike räknar man med svåra skördeskador till följd av en ovanligt lång torrperiod. Torkan har också drabbat Marocko, som sannolikt förlorar hälften av sin förväntade spannmålsskörd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab