Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.3.2012 / Landsbygdens Folk
Hård linje i tvisten om hönsburar skapar äggbrist
Priset på ägg har stigit i många länder. I Tjeckien är situationen särskilt svår. Äggpriset har närapå tredubblats, om det överhuvudtaget går att få tag i den begärliga varan. Tjeckerna kommer nu i långa strömmar till Tyskland för att pröva sin lycka. De tjeckiska kunderna köper ägg i mängder, tills bilens bagageutrymme är fullt. Många tyska supermarknader ransonerar numera sitt utbud till högst två förpackningar per person.
De tyska storbageriernas förbund varnar för en förestående äggbrist. Några tillverkare av färdigkakor försöker spara genom att använda färre ägg i sina produkter. Tillverkarna av pasta- och andra degprodukter betecknar läget som dramatiskt.
Handelns organisationer vill att EU-kommissionen ska utreda hur utbudet snabbt kunde höjas till normal nivå. Ett förslag är att påskynda den försenade omställningen till lagliga hönsburar genom att stöda de eftersläntrande äggproducenterna med EU-medel.
På den punkten visar EU-kommissionen ingen förståelse. Roger Waite, presstalesman för agrarkommissionär Dacian Cioloș, inskärper att kommissionen inte ens vill diskutera sådana åtgärder.
- Det vore detsamma som att belöna företag och medlemsländer som har försummat att följa direktivet, säger Waite. Han betonar att Cioloș inte kommer att reagera på handelns begäran.
Enligt Waite är det rådande läget på marknaden ett tecken på att EU-reglerna respekteras till punkt och pricka. Exportförbudet av olagliga ägg biter, medlemsländerna följer restriktionerna och ser till att olagliga ägg inte landar hos konsumenterna.
EU:s kommissionär för konsumentfrågor, John Dalli, sände i januari ut en skriftlig varning till de medlemsländer som inte har följt direktivet. I dagarna förväntar sig kommissionen skriftliga svar. Ifall reaktionen låter vänta på sig, lovar Dalli att skruva upp fordringarna. Länderna måste inom två månader vidta nödvändiga åtgärder för att följa direktivet.
Ett problem är att kommissionen fortfarande saknar verkligt kännbara sanktioner som kunde tvinga försumliga medlemsländer att skynda på sina producenter. Någon snabb lösning är knappast i sikte.
Kommissionen räknar med att EU-produktionen av hönsägg detta år minskar med omkring 2,5 procent, jämfört med 2011. Men konsumenterna kan i ställer vara säkra på att hönsen mår bättre, heter det i Bryssel.
Kommissionen vill tillfälligt korrigera den akuta äggbristen med import från länder utanför EU. Lämpliga exportländer är USA, Mexiko och Turkiet. Men kommissionen understryker att det handlar om en övergångsåtgärd som sträcker sig över högst tre till fem månader.
Jordbrukets takorganisation Copa kritiserar häftigt en äggimport från tredje länder som inte uppfyller EU:s djurskyddskrav. Copa betecknar det som absurt att kräva investeringar i miljardklassen av EU:s producenter om importprodukterna får hålla en lägre standard.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab