|
23.3.2012 / Landsbygdens Folk
EU-handelsavtal med Marocko upprör spanska tomatodlare
Handelsutskottets rapportör, den franske bondeledaren José Bové, varnade för frihandelsavtalets förväntade negativa återverkningar på familjejordbruken, framför allt i Spanien och Frankrike. Bové inskärpte att avtalet också är en fara för Marockos oberoende livsmedelsförsörjning och landets småskaliga grönsaks- och fruktodlare. Avtalet väntas medföra en flod av EU-livsmedel till Marocko.
Vinnare blir starka EU-exportörer av spannmål och mjölkpulver samt livsmedelsindustrin. I Marocko kommer några exportföretag att profitera. Mest gynnade av avtalet blir storföretagen på vardera sidan av Medelhavet, misstänker Bové.
I parlamentets omröstning stöddes kommissionens förslag till slut av 369 ja-röster mot 225 nej-röster och 31 nedlagda. Därmed är vägen fri för det omstridda avtalet.
Men de sydeuropeiska grönsaksodlarna är missnöjda. Enligt avtalet sänker EU med omedelbar verkan sina tullar på jordbruksprodukter från Marocko med 55 procent, medan tullen för EU-produkter som exporteras till Marocko sjunker med 70 procent.
De sydeuropeiska frukt- och grönsaksodlarna är oroade över avtalets följder. Särskilt pessimistiska är de spanska tomatodlarna som fruktar för sin existens om billiga grönsaker, framför allt tomater, börjar skeppas till Europa.
Den spanska producentorganisationen COAG betecknar avtalet som ett hårt slag mot den spanska landsbygden. Enligt COAG står frukt- och grönsaksodlingen för hälften av alla arbetsplatser inom det spanska jordbruket.
- Produktionskostnaderna är betydligt lägre i Marocko. De spanska producenterna har ingen chans att konkurrera med den nya importen, befarar COAC:s generalsekreterare Miguel Blanco.
Cirka 250.000 gårdar i Spanien är specialiserade inom sektorn med årliga exportintäkter på 8,6 miljarder euro. Enbart inom tomatodlingen är 350.000 årsverken hotade om tomatkvoterna sänks som planerat, hävdar Blanco.
Spanska producenter har de senaste månaderna mötts till häftiga demonstrationer mot avtalet. Dagen före behandlingen i EU-parlamentet höll COAG ett protestmöte framför EU-kommissionens och EU-parlamentets byrå i Madrid. Förargade odlare kastade tomater mot EU-byrån och hällde ut apelsiner och citroner på gatan.
EU-kommissionen invänder att avtalet innehåller ett skyddsnät med uppgift att endast tillåta en "moderat ökning" av införseln av tomater, jordgubbar, gurkor och vitlök till EU. Säsongkvoter ska också motverka störningar på marknaden.
I samband med omröstningen i parlamentet antogs en resolution som förpliktar EU-kommissionen att noga kontrollera att reglerna följs. Dessutom måste kommissionen utföra en konsekvensutredning där avtalets följder för producenterna ska analyseras.
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca uttryckte efter omröstningen i parlamentet sin stora besvikelse över resultatet och varnar för förödande följder för den europeiska grönsakssektorn. Copa-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen anser att EU-kommissionen borde ha utfört en socioekonomisk konsekvensutredning långt tidigare. Han påpekar att avtalet drabbar tomatodlingen i regioner som redan lider av den ekonomiska krisen.
Enligt Pesonen förpliktar avtalet inte på alla punkter de marockanska exportörerna att upprätthålla den anspråksfulla standard som gäller för EU:s egna producenter. Detta ger anledning till oro, anser Copa-generalsekreteraren.
Frihandelsavtalet höjer importkvoterna rejält för sex känsliga produkter - tomat, zucchini, gurka, vitlök, citrusfrukter och jordgubbar. Resultatet blir ett kännbart avbräck för EU:s frukt- och grönsaksodling, förutspår Pesonen.
|
|