Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.3.2012 / Landsbygdens Folk
Rekordtorka hotar skörden i Spanien och Portugal
Enligt spanska medier har Spaniens jordbruksminister Miguel Arias Canete begärt att EU redan före sommaren ska betala ut 5 miljarder euro av landets sammanlagda jordbruksstöd på 7,6 miljarder euro till de spanska jordbrukarna.
Vintern har varit rekordtorr. Enligt de spanska meteorologerna upplever Spanien sin torraste vinter sedan 1940-talet. Producentorganisationerna fruktar höga förluster då stora delar av grödorna är skadade.
Inom spannmålsodlingen räknar producenterna med miljonskador. Boskapsuppfödarna har hamnat i svårigheter eftersom de måste köpa in dyrt foder till sina djur.
I landets torraste provinser Kastilien-Leon, Kastilien-La Mancha, Aragon och Andalusien växer 80 procent av Spaniens spannmål. Situationen förvärras av ett förhållandevis tunt snötäcke i bergsområdena. Något rikligt vårflöde är inte att hoppas på.
Utan nya regn kan Spanien bereda sig på en svag spannmålsskörd i likhet med det torra året 2009. Hälften av den övervintrande spannmålen är svårt skadad. Till råga på allt har olivodlingarna i Andalusien farit illa.
Grundvattennivån är låg och många skogsbränder har brutit ut i det torra landskapet. Under årets två första månader brann 4.000 hektar skog och mark fastän sommaren ännu inte ens har börjat.
Spanien har under en lång rad år upplevt missväxt på grund av regelbundet återkommande torrperioder. Bristen på vatten förvärras av att bevattningssystemen ofta är i dåligt skick så att stora delar av vattnet rinner ut innan det hamnar på åkarna.
Årets situation påminner om den svåra torkan år 2005 då skördeskadorna uppgick till nästan två miljarder euro. Meteorologerna betraktar den iberiska halvön som ett varnande exempel på klimatförändringen. Vädret blir ständigt hetare och torrare.
Spanien måste varje år ty sig till import av spannmål från andra EU-länder och länder utanför EU för att försörja befolkningen. Landet måste nyligen importera 200.000 ton fodervete från USA.
På grund av det svåra ekonomiska läget i landet och EU:s sparkrav saknar den spanska regeringen möjligheter att hjälpa sina jordbrukare med medel ur statskassan. Jordbruksministeriet hoppas därför på förtida jordbruksstöd från Bryssel.
Grannlandet Portugal har anslutit sig till Spaniens vädjan om hjälp från Bryssel. Meteorologerna kalkylerar med en fortsatt torka och stora svårigheter för växtodlingen. Mer än 105.000 hektar vintervete har redan förstörts.
Enligt Portugals meteorologiska institut lider 53 procent av landets yta av en extrem torka och 47 procent av ytan av stark torka. Grundvattennivån har sjunkit till 50 procent av normalvärdet. I de södra delarna av landet är grundvattnet till och med lägre.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab