Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.3.2012 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kräver kortare djurtransporter
Undertecknarna uppmanar EU-kommissionen och rådet att ändra EU:s transportdirektiv för djurtransporter så att levande djur inte får transporteras längre än åtta timmar. I dag saknas en absolut övre gräns för långa transporter i EU.
Dagens EU-regler omfattar bara föreskrifter för delsträckor. Den ansvarige kommissionären John Dalli har hittills yttrat sig förbehållsamt mot en strikt begränsning av transporttiden.
I EU-parlamentet undertecknade 395 av 754 parlamentariker Jørgensens resolution. Dan Jørgensen har tidigare i år samlat in över en miljon underskrifter inom ramen för internetuppropet 8hours.eu. Undertecknarna kräver att en åttatimmarsgräns för transport av slaktdjur i hela EU.
Enligt Jørgensen kommer resolutionen nu att sätta press på kommissionen och rådet att begränsa tiden för djurtransporter till åtta timmar.
Frågan om långa djurtransporter brukar tas upp med jämna mellanrum inom EU. Föreskrifterna skärptes i början av år 2007, utan att ange en maximal transporttid. Sedan dess har Sverige gjort ett försök att begränsa transporttiden till åtta timmar.
Danmarks jordbruksminister Mette Gjerskov, som under våren leder jordbruksrådet, har också lovat att hålla frågan varm under Danmarks EU-ordförandeskap.
EU-kommissionen och branschens organisationer har framhållit att EU redan har världens strängaste djurskyddsstandarder. I stället för att skärpa bestämmelserna ytterligare, anser kommissionen att övervakningen borde förbättras i medlemsländerna så att de nuvarande bestämmelserna åtföljs bättre.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab