Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.3.2012 / Landsbygdens Folk
Stödövervakningen kan bli ännu svårare i framtiden
Mikander låter förstå att det inte finns mycket utrymme för inhemsk tolkning och kutym vad gäller stöden och övervakningen av dessa. Det finns stränga EU-regler för hur övervakningen ska skötas, vilka regler som gäller och vilka sanktioner försummelserna leder till.
Tanken är givetvis att systemet ska vara rättvist och lika för alla. Ett problem för både lantbrukarna och övervakningsmyndigheterna är att Finland har ett snårigt system med både EU-stöd och nationella stöd och en massa regler som hänför sig till dessa.
- Vår målsättning är att när nu stödsystemen ses över ska det nya systemet blir enklare, säger han.
- Jag vet att det inte är övervakningens resurser som är det väsentligaste utan det är jordbrukarnas inkomst, sade Mikander på en information i början av veckan. Det kräver emellertid att övervakningen fungerar.
I fjol övervakades 3.588 finländska gårdar. Det här motsvarar 5,9 procent av alla gårdar som hade ansökt om stöd. En del av gårdarna som övervakas väljs ut slumpmässigt, andra väljs för att de har sådan verksamhet eller har ansökt om sådana stöd där det kan tänkas finnas något att anmärka på. Gårdar där det tidigare har funnits försummelser tas också oftare ut för övervakning.
Allmänt taget sköter sig de finländska gårdarna bra. När det finns något att anmärka på är bristerna oftast lindriga och leder bara till en anmärkning och mera sällan till att stödet skärs ner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab