Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
23.3.2012 / Landsbygdens Folk
Trafiktillstånd för traktorentreprenad fel recept
Nylands svenska producentförbund NSP framhåller att traktortransporterna inte kan anses ha något samband med grå ekonomi, varför motiveringen till förslaget inte håller. Den föreslagna förändringen av gällande bestämmelser skulle däremot göra det oskäligt svårt och kostsamt att syssla med entreprenörsverksamhet vid sidan om lantbruket.
Enligt förslaget skulle det utan trafiktillstånd bli förbjudet att mot avgift t.ex. frakta bort snö från gårdar och gator, att frakta flis till värmecentraler och för maskinentreprenörer att flytta egna maskiner med traktor. Utan trafiktillstånd skulle det även vara förbjudet att mot avgift frakta spannmål, flytgödsel och dylikt.
Med tanke på grannhjälp är det många som är beroende av de här tjänsterna och det är väldigt svårt att hitta någon annan som utför sådana tjänster. Frakt av egen spannmål eller foder skulle däremot fortsättningsvis inte förutsätta tillstånd.
Det att jordbrukare använder traktorerna även till annat än jordbrukstransporter är synnerligen önskvärt och har inget med grå ekonomi att göra. En utvidgning av kravet på trafiktillstånd att omfatta även vanliga lantbrukstraktorer skulle avsevärt försvåra entreprenörsverksamhet med traktor, som på den nyländska landsbygden bland annat har en avgörande betydelse för vinterunderhållet av vägar och gator i regionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab