Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.3.2012 / Landsbygdens Folk
Jord- och skogsbruket tål inte beskärningar
Kännetecknande för JSM:s budget är att en betydande del består av nationella, helt EU-finansierade eller delfinansierade stöd till näringen.
Det är viktigt att balansera den offentliga ekonomi, men styrelsen poängterar att jord- och skogsbrukssektorn inte klarar av ytterligare beskärningar utan att produktionsgrenarnas lönsamhetsproblem försvåras ytterligare.
Jordbruket bereder sig åter för en reform av den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU. Reformen träder i kraft 2014 och beskärningar ett par år i förväg skulle avsevärt försvåra den nationella beredningen av omställningen och rubba landets livsmedelsförsörjning.
Enligt statsminister Katainens regeringsprogram beskärs jord- och skogsbruksministeriets budget med närmare 110 miljoner euro under den pågående regeringsperioden. Det inskrivna besparingskravet är mer eller mindre redan förverkligat, konstaterar styrelsen, och effekterna kan redan ses. Det gäller inte minst för svin och fjäderfä samt trädgårdssektorn.
Även skogsskötselåtgärderna börjar släpa kraftigt efter samtidigt som gjorda inbesparingar äventyrar landets bioenergimålsättning. Därutöver berörs jord- och skogsbrukssektorn av de allmänna skatteförändringarna som regeringen beslutat att förverkliga.
SLC:s styrelse efterlyser åtgärder av regeringen som stärker producentens ställning i livsmedelskedjan så att marknadsintäkterna förbättras. Konkurrensverkets färska rapport visar att handeln omdömeslöst utnyttjar sin position i livsmedelskedjan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab