Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.3.2012 / Landsbygdens Folk
Nya miljöstödsförbindelser kan sökas i undantagsfall
Enligt den promemoria som beretts på jord- och skogsbruksministeriet i anslutning till förordningen heter det att det skulle vara möjligt att göra en ny miljöstödsförbindelse bara när jordbrukaren inte har haft en tidigare förbindelse och inte kan ta över en i kraft varande miljöstödsförbindelse.
I övrigt går inte promemorian in på vilka fall det i praktiken kan tänkas handla om. Frågan har till exempel varit aktuell då en ny jordbrukare tar över en gård, vars åkrar har varit utarrenderade och miljöstödsförbindelsen hålls kvar hos arrendatorn.
För bara någon månad sedan ansåg myndigheterna att det inte skulle bli möjligt alls att göra nya miljöstödsförbindelser i år, men bland andra SLC har tryckt på för en uppluckring.
I övrigt kan man alltså inte göra upp nya miljöstödsförbindelser, men det är möjligt att ta över en i kraft varande förbindelse. Det är närmast aktuellt då man tar över ett jordbruk som har en sådan förbindelse, till exempel i samband med en generationsväxling.
De jordbrukare vars miljöstödsförbindelser löper ut i år kan förlänga dem med två år. Då är de i kraft så länge vår nuvarande programperiod för miljöstödet är i kraft.
Motsvarande kan de vars förbindelser löper ut nästa år förlänga sin förbindelse med ett år.
För LFA-stödet kan förbindelserna emellertid inte förlängas utan de jordbrukare vars LFA-förbindelse inte längre är i kraft i år gör en ny femårig förbindelse. Sådana som inte har haft det tidigare kan också göra en ny förbindelse samt sådana som får ny stödberättigad areal. Villkoren i de nya femåriga förbindelserna kan ändra i och med att en ny program- och finansieringsperiod i EU träder i kraft 2014.
De som fyllt 65 år senast 30 december i fjol kan inte få ny LFA-förbindelse. Det här var i övrigt en av de orättvisor som SLC påpekade i sitt utlåtande under beredningen av utkastet till förordning. Ett undantag från regeln är om maka eller make inte hunnit fylla 65 år senaste 30 december.
I år är det möjligt att göra en ny stödförbindelse för djurens välfärd eller att förnya den förbindelse man har. Det är också möjligt att söka om stöd för investeringar som inte ökar produktionen. Det sista gäller till exempel investeringar för anläggande av våtmarker.
Det blir enligt samma förordning även möjligt att söka om stöd för åkrar som ännu idag finns på den så kallade väntelistan.
SLC hade föreslagit att även åkrar som odlats av hävd men som inte anmälts som odlingsmark 2004 på blankett 175 - och alltså därmed är utanför väntelistan - skulle omfattas av LFA-och miljöstöden. Det finns en del sådana här åkrar bland annat i skärgården. Det här har ministeriet noterat i sin beredning, men förordningen innehåller ingen paragraf som skulle ge utrymme för de här åkrarna att komma in i miljö- eller LFA-stöden.
Det är enligt förordningen även möjligt att söka om alla specialmiljöstödsförbindelser i år. Dessa är anläggning och skötsel av skyddszoner, skötsel av mångfunktionell våtmark, åkerodling på grundvattenområden, ekologisk odling, ekologisk husdjursproduktion, skötsel av vårdbiotoper, främjande av naturens och landskapets mångfald, uppfödning av lantraser, odling av ursprungssorter, behandlingsmetoder för avrinningsvatten, effektiverad minskning av näringsbelastningen, placering av flytgödsel i åker, och långvarig vallodling på torvåkrar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab