Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.3.2012 / Landsbygdens Folk
EU kan få brist på virke
Om inga större förändringar sker inom skogssektorn kommer efterfrågan på skogsprodukter och energi från skogen att växa stadigt. Skogsindustrin måste expandera för att säkerställa försörjningen.
Efterfrågan på energi växer snabbare än efterfrågan på virke, heter det i rapporten. Studien förutspår en brist på mellan 300 och 450 miljoner kubikmeter virke årligen i EU inom fem till tio år. Prognosen tyder på ett stort gap mellan efterfrågan och tillgänglig råvara.
Den globala efterfrågan på trä är i dag tre miljarder kubikmeter, varav 1,8 miljarder kubikmeter virke och 1,2 miljarder kubikmeter ved. EU förbrukar cirka 700 miljoner kubikmeter.
Marknaden för timmer och trävaror utvecklas på olika sätt i regionerna runt om i världen. I Europa präglas utvecklingen av höga ambitioner inom området för förnyelsebar energi. EU-direktivet om förnybara energikällor ställer som mål att producera 20 procent mer förnyelsebar energi fram till 2020. Därav väntas 40 procent komma från biomassa.
EU-kommissionens vill i framtiden främja användningen av trä som byggnadsmaterial för att att utveckla en hållbar byggsektor. Detta bidrar till att öka efterfrågan på trävirke. Mot denna bakgrund väntas efterfrågan på timmer öka med 35 procent i EU-27 fram till år 2020.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab