Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
9.3.2012 / Landsbygdens Folk
EU förklarar krig mot matkriminaliteten
För att dryfta nya strategier och metoder för en effektivare bekämpning av matbedrägerier har EU-kommissionen börjat arrangera specialkonferenser för experter inom medlemsländernas livsmedelskontroll, polis, tull och andra myndigheter.
EU:s livsmedelskommissionär John Dalli inskärper att olagliga matprodukter förorsakar betydande ekonomiska förluster för samhället. De underminerar konsumentskyddet och utgör inte sällan en fara för konsumenternas hälsa eller liv.
Dalli konstaterar att matkriminaliteten är intressant för organiserade band som kan göra stora vinster. De kriminella nätverken är ofta mycket komplicerade och därför svåra att komma åt.
Omfattningen av de organiserade banden bevisades i slutet av senaste år, då Interpol och Europol samordnade en veckolång razzia i tio europeiska länder. Resultatet var skrämmande och siffrorna talar för sig själva.
Under den så kallade "Operation Opson" beslagtog myndigheterna 13.000 flaskor undermålig olivolja, 30 ton pirattillverkad tomatsås, 77.000 kg förfalskad ost och 12.000 flaskor med undermåliga viner som i handeln hade betingat ett pris av 300.000 euro.
Bytet bestod ytterligare av fem ton undermålig fisk och nästan 30.000 förfalskade sötsaker. Ett försök att sälja förfalskad och undermålig kaviar via internet utreds fortfarande.
I operationen deltog ansvariga myndigheter i Bulgarien, Danmark, Frankrike, Ungern, Italien, Nederländerna, Rumänien, Spanien, Turkiet och Storbritannien. Europol hade bland annat ställt förstärkning till förfogande för tullen i Rotterdams hamn.
En av målsättningarna för razzian var att skydda allmänheten från potentiellt farliga produkter av undermålig kvalitet, säger operationens ansvariga samordnare Simone Di Meo från Interpol.
Enligt projektchef Chris Vansteenkiste vid Europol är det nödvändigt att intensifiera samarbetet mellan ansvariga myndigheter i alla medlemsländer. Nu ska man utreda hur detta samarbete bäst borde organiseras.
Som ett resultat av den senaste EU-konferensen i Bryssel ska man främja informationsgången mellan medlemsländernas myndigheter. Lagstiftning och rättsliga befogenheter hör också till de områden som ska utvärderas. EU-kommissionen anser att ett samarbete mellan livsmedelsindustrin och offentliga myndigheter är viktigt för att öka medvetenheten om de illegala strukturer som utövar ett hot mot branschen.
John Dalli efterlyser förstärkta harmoniserade standarder, bland annat för bättre spårbarhet, för att förebygga den livsmedelsrelaterade brottsligheten. EU-länderna kunde också ha nytta av specialiserade enheter i kampen mot de organiserade banden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab