Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.3.2012 / Landsbygdens Folk
EU-direktiv stoppar franska påskägg
En stor del av de franska äggproducenterna har struntat i att följa EU-direktivet som sedan årsskiftet förutsätter inredda burar för värphönsen. Dessa gårdar måste temporärt upphöra med sin produktion.
Resultatet är att utbudet på ägg har rasat. Sedan oktober i fjol har priset på ägg stigit med 75 procent. Många bagerier har blivit tvungna att minska produktionen av brioche, kakor och bakelser.
Enligt äggproducenterna kan det svåra försörjningsläget i värsta fall dröja till hösten eller ännu längre. För närvarande uppskattar man att cirka 20 procent av produktionen har fallit bort. Per vecka fattas 21 miljoner ägg.
Samtidigt hotar de brittiska hönsproducenterna att stämma sina franska och spanska kolleger för brott mot EU:s konkurrensregler. Britterna fruktar olaglig äggimport och vill tvinga de franska producenterna att möjligast snabbt anpassa sig till EU-normerna.
Elaka tungor hävdar att de franska äggproducenterna försöker utnyttja månaderna inför presidentvalet för att pressa fram övergångsbestämmelser eller extra stöd från staten. Det skulle ju se illa ut om de franska barnen måste bli utan sina påskägg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab