Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
9.3.2012 / Landsbygdens Folk
Lövträdsborrar nytt hot mot åländska äpplen
- Lövträdsborren tycker om försvagade träd och de kalla vintrarna har satt sina spår på många äppelträd, förklarar Gabrielsson.
Bekämpningen av den här skadeinsekten sker genom massfångst med hjälp av etanol som sugs upp på en limsticka.
Men mässan handlade ingalunda bara om problem. Försöksledaren Gunilla Eriksson från Ålands försöksstation, som numera är en del av hushållningssällskapet, berättade om försök med nya äppelsorter på Åland, ända från plantering till försäljning.
De första träden av tolv olika äppelsorter planterades 2006 och resultaten hittills visar att Zonga och Tunda ger de största skördarna.
- Det verkar som om Zonga kunde vara en intressant sort för oss på Åland, men fortfarande behöver man testa den ett par år, påpekar hon.
Ofta har Livsmedelsverket Evira kritiserats för att att det tar alltför länge att få nya bekämpningsmedel godkända i Finland, men Asmo Saarinen från Berner Ab berättade att man nu "ur busken" på tre månader registrerat det nya medlet Teppeki mot bland annat bladlöss i äppel- och päronträd.
- Det är jättesnabbt! Man litade på det som svenskarna har gjort och godkände medlet i Finland utan egna tester.
Det nya medlet har som verksamt ämne flonicamid, som enligt Saarinen "tillhör en helt ny kemisk grupp".
- Det är selektivt och effektivt. Det tar bort bara de farliga skadegörarna, men är skonsamt mot nyttiga insekter, hävdade Saarinen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab