Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
7.3.2012 / SLC
SLC: Bioenergimålsättningarna i fara
Ifall inga åtgärder vidtas för att bättre utnyttja skogsenergin kommer Finland inte att uppnå den ambitiösa energipolitiska målsättning som man gått inför, konstaterar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Målsättningen är att år 2020 ska 38 procent av landets energiproduktion basera sig på förnyelsebar energi. Under den tidigare regeringen bereddes ett flertal stödsystem för att utveckla den innovativa bioenergiproduktionen. I samband med denna beredning förnyades även sättet att stöda uttaget och flisningen av skogsenergi. I detta syfte bereddes och godkändes en ny lag om klenvirkesstöd av riksdagen. Lagen har nu, efter en väntetid på närmare ett år stött på patrull i EU-kommissionen och kommer med största sannolikhet inte att godkännas. Även vår egen skogsindustri har verkat i denna riktning.

Den bioenergipotential som finns i skogen kommer inte att kunna utnyttjas i enlighet med den energipolitiska målsättningen, ifall regeringen inte vidtar åtgärder. Skogsenergin förväntas dessutom ha positiva effekter även på sysselsättning och kan även skapa innovativa lösningar för export. Flisning kan efter detta år inte lägre stödas enligt lagen för hållbart skogsbruk.

Jord- och skogsbruksministeriet och Arbetskrafts- och näringsministeriet bör omedelbart inleda en lagberedningsprocess så att skogens bioenergipotential utnyttjas enligt tidigare beslut. Skogsenergin är det effektivaste sättet att uppnå energimålsättningarna och anslagen kommer till sin rätt. I samband med tilläggsbudgeten för 2012 bör anslagen för nuvarande åtgärder för skogsenergi höjas och det anslag som finns reserverat för klenvirkesstödet överföras till momentet för hållbart skogsbruk.

Tilläggsinformation:
Fullmäktigeordförande Stefan Thölix 050-552 5392
Styrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
Verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab