Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.3.2012 / Landsbygdens Folk
Obemannade flygplan ska jaga stödsyndare
I syfte att förbättra kontrollen från luften vill EU-kommissionen använda små fjärrstyrda, obemannade flygplan, så kallade drönare, uppger BBC. I dag används drönare mestadels för spionage i krigsområden, bland annat i Afghanistan.
Men drönare lämpar sig utmärkt för fredliga övervakningsuppgifter, inte minst inom jordbruket, resonerar man i Bryssel. De kan gå ned till låg höjd och fotografera ett odlat skifte från nära håll i valbara vinklar.
Enligt BBC testar EU redan drönare för att kontrollera att franska vingårdar röjer sina vinrankor enligt fastställda villkor. EU betalar som bekant stöd till vingårdar som avlägsnar konkurrenssvaga vinsorter i syfte att minska överskottet av svårsålda viner i EU.
Testflygningarna organiseras av EU:s gemensamma forskningscentrum JRC i italienska Ispra. Teknikerna vill bland annat ta reda på bildernas optimala upplösning.
Drönarna har också testats i Italien och i mindre skala i spanska Katalonien. Enligt de lokala myndigheterna är en upplösning av 25 cm till 12,5 cm idealisk för inspektion av små arealer med blandade grödor som är typiska för medelhavsområdet.
EU förbereder som bäst en strategi för insatser av drönare i det europeiska luftrummet. Bland annat diskuteras olika användningsmöjligheter för civila drönare och säkerhetsfrågor i anslutning till luftrummet.
I Storbritannien har organisationen Statewatch ifrågasatt införandet av lågflygande drönare för övervakning av jordbruk. Enligt Statewatch är befolkningens personliga integritet i fara och efterlyser en offentlig diskussion.
I USA vill myndigheterna sätta in upp till 30.000 drönare för olika kontroll- och övervakningsändamål fram till år 2020. En ny lag ger luftfartsmyndigheten FAA rätt att öppna luftrummet för obemannade luftfarkoster.
Initiativet har förorsakat en het debatt. Flera experter och organisationer går till storms mot drönarinitiativet med argumentet att kontroll från luften inkräktar på medborgarnas privatsfär. Många hävdar att USA är på väg mot det totala övervakningssamhället.
Små, obemannade flygplan brukar kallas drönare efter engelskans drone. Planet flygs av en operatör med hjälp av radiolänk, framför allt i samband med start och landning. Under resten av flygningen kan de ofta flyga självständigt. Med hjälp av sensorer samlar drönaren in information om omgivningen som den antingen kan använda för att navigera själv eller skicka vidare till piloten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab