Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.3.2012 / Landsbygdens Folk
Cioloș är beredd att beakta miljöstöden
I så fall kunde jordbrukare som exempelvis anlägger skyddszoner få kompensation genom lindrigare förgröningskrav.
Enligt Cioloș ska kommissionen värna om de miljöåtgärder som återfinns i landsbygdsprogrammet för att sporra jordbrukarna att vårda landskapen. Han betonade att man ingalunda är ute efter att belasta duktiga jordbrukare dubbelt.
Miljöarbete ska belönas, sade Cioloș, som framhöll att de föreslagna förgröningsåtgärderna endast är verksamma om varje EU-jordbrukare deltar i dem.
Agrarkommissionären underströk att de gröna komponenterna av denna anledning måste bli obligatoriska. Han argumenterade mot kritiken att ekologiseringen skulle sänka EU-jordbrukets produktivitet.
Copa-Cogeca föreslog nyligen att de kantiga förgröningsbestämmelserna skulle bytas ut mot en checklista där jordbrukare kunde välja ut lämpliga miljöåtgärder för sin lokala omgivning. Men förslaget har inte övertygat Cioloș.
Kommissionen håller fast vid att sju procent av arealen ska trädas, tre grödor odlas och naturbetesmarker bevaras för att en jordbrukare ska få fullt gårdsstöd. EU vinner mer på gemensamma åtgärder, menar Cioloș. Samtidigt undviker man att skapa ännu mer byråkrati och risk för överlappning.
Allt som allt lovade Cioloș att kommissionen ännu ska ta en funderare över fördelningen av de gröna åtgärderna mellan de två pelarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab