|
24.2.2012 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet enades om kontrakt för mjölkbönder
Förordningen om mjölkpaketet har nu avancerat till EU-parlamentet, där den röstades igenom senaste vecka. Förordningen gör det möjligt för mjölkproducenter att gå samman i starka branschorganisationer.
Meningen är ge producenterna möjligheten att via sin branschorganisation förhandla fram ett rättvist pris utan att hamna i konflikt med kartellagstiftningen. I lagstiftningen ingår bestämmelser som ska förhindra att den fria konkurrensen begränsas.
Bland annat får den sammanlagda mängden mjölk som erbjuds via en organisation inte överskrida 3,5 procent av den totala mjölkmängden i EU eller 33 procent av den nationella produktionen i ett enskilt medlemsland.
Ett undantag är mycket små länder med en produktion som understiger 500.000 ton mjölk per år. I sådana fall får branschorganisationerna förhandla om en mjölkmängd upp till 45 procent av landets produktion.
Medlemsländerna kan frivilligt införa obligatoriska avtal mellan producent och mejerier. Om ett medlemsland inför obligatoriska avtal, måste både mjölkmängd och pris fastslås i avtalsvillkoren. Ett avtal måste löpa minst sex månader.
I debatten noterade EU-kommissionär Dacian Cioloș att lagpaketet bland annat ger nya möjligheter för marknadsföringen av ost med skyddad ursprungsbeteckning. Producenter och mejerier får rätt att reglera utbudet för att stabilisera priset.
Parlamentets rapportör Jack Nicholson förutspådde att lagstiftningen framför allt kommer att hjälpa mjölkproducenter i de medlemsländer där leverantörerna har en svag ställning.
För EU-länderna är systemet frivilligt. Länderna kan själva välja om de inför obligatoriska avtal. I länder där mjölkleveranserna sedan tidigare regleras med skriftliga kontrakt väntas inga större förändringar.
Den nya förordningen ska formellt ännu antas av rådet, men medlemsländernas godkännande betecknas som en formalitet. Bestämmelserna torde träda i kraft denna höst och gäller fram till år 2020.
|
|