Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
17.2.2012 / Landsbygdens Folk
SLC:s kommande miljöprogram har nu gått på utlåtanderunda
Under beredningen gäller det också att kolla att ställningstagandena i miljöprogrammet följer linjerna i SLC:s övriga program. Det finns i övrigt en möjlighet för att vissa teman så som GMO och kärnkraft kan få känslorna i svall. I anslutning till SLC:s handlingsprogram som behandlades på kongressen i Mariehamn 2009 var GMO-frågan det mest debatterade ämnet. Utan omröstningar lyckades dock kongressen så småningom diskutera sig fram till att SLC inte vill förbjuda GMO, men gå fram enligt försiktighetsprincipen.
I det färska utkastet till kommande program heter det bland annat om GMO att odlarna bör ta ansvar för att förhindra sammanblandning mellan olika typer av grödor och noga följa myndigheternas anvisningar.
"GMO-tekniken har såväl positiva som negativa följder. Om modifierade gener sprids i naturen kan detta få oöverskådliga och negativa konsekvenser. Varje fall bör därför bedömas skilt för sig och alla länder bör själv få bestämma om hur GMO-tekniken används och övervakas. Speciellt viktigt är att hindra gener från GMO-odlingar från att sprida sig till konventionella och ekologiska odlingar. Om genmodifierade växter tas i bruk i praktisk odling i Finland måste försiktighetsprincipen iakttas."
Något annorlunda formuleringar, men kravet på försiktighet kvarstår alltså.
I SLC:s nuvarande miljöprogram heter det bland annat att de "oöverskådliga risker som är förknippade med kärnkraft och de ödesdigra följder en olycka kan ha för lantbruket och hela samhället gör att kärnkraften på sikt måste avvecklas".
På kongressen i Mariehamn modererades SLC:s inställning till kärnkraft något, och det skedde, kanske litet överraskande, utan diskussion i kongressalen. I handlingsprogrammet heter det således numera att om man inte kan fylla energibehovet i Finland bör en eventuell utbyggnad av kärnkraft i första hand ske på orter där den finns sedan tidigare.
Nu heter det om kärnkraften i utkastet till kommande miljöprogram att i "stora delar av världen går man in för decentralisering av produktionen och förnybar energi, medan vi i Finland ökar centraliseringen, sårbarheten och beroendet av en energikälla. Kärnkraften är i bästa fall en övergångskälla och den är inte på hållbar grund. Kärnavfallsfrågan är inte heller löst på ett hållbart sätt."
Det här måste nog åter ses som en skärpning i inställningen till hela kärnkraften jämfört med handlingsprogrammet. Eller så kan man kanske säga att formuleringarna i utkastet ligger mer i enlighet med det nuvarande miljöprogrammet än med handlingsprogrammet.
Det blir alltså spännande att se utfallet av utlåtanderundan och debatten på kongressen.
- Vår skrivning i utkastet har närmast kommit till på basen av upplevelser vi har gått igenom efter 2009, till exempel händelserna i Fukushima för ett år sedan, förklarar utskottsordföranden Markus Johansson.
Utskottsordförandens stora förhoppning är att SLC:s miljöprogram ska kunna engagera medlemmarna också i det som de gör på gården.
- Det är det stora målet att vi jordbrukare ska känna att nu gör vi själva en insats för miljön, att vi vårdar mark och vatten och luft.
Utkastet till miljöprogram är tillgängligt i sin helhet på SLC:s extranät för medlemmarna från och med i dag fredag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab