Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
27.1.2012 / Landsbygdens Folk
Hälften av EU-länderna vill förlänga sockerkvoten
På danskt initiativ diskuterade jordbruksministrarna EU-kommissionens förslag till reform av marknadsordningarna. En majoritet av medlemsländerna ansåg att EU:s jordbrukare inte klarar sig utan effektiva marknadsinstrument under kristider.
Marknadsinstrumenten bör vara effektiva och lätta att anpassa till nya situationer. Delegationerna påminde om att jordbruksprodukternas priser kan förändras mycket snabbt på världsmarknaden. Då behövs goda instrument för att balansera upp prisförändringarna.
De flesta delegationer betecknade interventionen och den privata lagerhållningen som de viktigaste marknadsinstrumenten. Utan dem är det omöjligt att bedriva en effektiv jordbrukspolitik i EU.
Kommissionens förslag att avskaffa sockerkvoterna redan år 2015 har kritiserats i många medlemsländer. Talrika medlemsländer förespråkade på rådsmötet en förlängning av kvotsystemet, åtminstone fram till år 2020.
Cirka hälften av medlemsländerna, däribland också Finland, vill hålla kvoterna möjligast länge. Många delegationer tror och hoppas att kommissionen kommer att få ge med sig till slut.
Kvoternas förespråkare hänvisar till att EU-parlamentet vill bevara sockerkvoten till 2020. Eftersom parlamentet numera har medbestämmanderätt vid gestaltningen av CAP, måste kommissionen ta hänsyn till parlamentets vilja.
De liberalt sinnade EU-länderna anser att sockerkvoterna borde avvecklas så fort som möjligt för att ge marknadskrafterna fritt fram. Detta skulle förbättra försörjningsläget, anser kvoternas motståndare.
Men också länder som Irland och Lettland talar för en snar avreglering av sockermarknaden. Irland hoppas fortfarande på en återuppbyggnad av landets sockerindustri, som helt lades ned i samband med den senaste sockerreformen.
Irland kan inte få sina gamla kvoter tillbaka men hoppas i stället på ett fortsatt högt världsmarknadspris på socker och avvecklade EU-sockerkvoter. Då skulle Irland ha en chans att bedriva en konkurrenskraftig sockerproduktion utan stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab