Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
27.1.2012 / Landsbygdens Folk
Martin Edman ny ordförande för ÖSP-spannmålsutskott
Martin Edman från Malax, nyvald ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, säger att ÖSP:s roll i sammanhanget är att upplysa jordbrukarna hur systemet fungerar och vilka faktorer som påverkar.
- Vet man hur systemet fungerar har man betydligt större möjlighet att lyckas än om man inte har den kunskapen.
Edman säger att det i och för sig är sunt att spannmålspriserna hos oss också följer världsmarknadspriserna.
- Ingen kan ju producera med förlust, så priserna borde vara på en sådan nivå att man inte behöver sälja med förlust.
Han ser möjligheten att lagra på gården som en stor fördel i detta sammanhang.
- De som inte har lagringsmöjlighet är i en betydligt sämre situation än de som har tillräckligt med lagringsutrymme. Man borde hela tiden kunna följa med för att sedan ta säljbeslutet då man själv vill.
Trots att prisnivån i vinter är på en betydligt bättre nivå än i fjol, 160-170 euro per ton, menar Edman att för att man långsiktigt ska få lönsamhet inom spannmålsodlingen så borde tonpriset ligga kring 200 euro.
Det speciella i vinter är också att priset på korn, havre och vete är ganska lika.
- Det här torde vara historiskt, säger Edman om det faktum att vete inte ger ett bättre pris än de andra sädesslagen.
Tidigare har ÖSP:s spannmålsutskott, på basen av hur marknaden sett ut, gått ut och rekommenderat satsningar på bland annat naturvårdsåkrar eller oljeväxter. Martin Edman säger att ÖSP även i framtiden ska kunna gå ut och rekommendera fördelarna med olika satsningar.
- Eftersom vi odlat rätt ensidigt under flera årtionden så är satsningar på gröngödslingsvallar alltid bra för jorden. Men framförallt bör producenterna räkna genom vilka kostnader man har för att ta fram en vara. Motsvarar inte prisnivån insatserna så är det skäl att fundera på om man borde ha mera träda eller gröngödslingsvall.
Edman säger att det är omöjligt för någon att förutspå hur marknaden ser ut från år till år.
- Sist och slutligen så är det naturen och vädret som bestämmer priset. Bonden själv kan påverka genom att försöka hålla ner kostnaderna. Men, det viktigaste av allt: sälj inte med förlust! Har man inte lagringsmöjligheter och kan vänta in bättre priser är det bättre med grönträda och gröngödslingsvall än att sälja med förlust.
Just kostnaderna är en viktig sak som Edman uppmanar producenterna att hålla koll på.
- Vi kan inte göra så mycket mera för att få upp skörden och priset kan vi inte påverka allt för mycket. Därför är det så oerhört viktigt att vi lyckas hålla kostnaderna nere.
Förutom ny ordförande fick ÖSP:s spannmålsutskott också två nya medlemmar. De är Tobias Dahlström från Pörtom och Mårten Krokfors från Kronoby. Alla ÖSP:s utskott finns uppdaterade på ÖSP:s hemsida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab