Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
8.4.2002 08:18:02 / LF
Mjölkbranschen skrider till aktion för att stoppa kvotöverskridningen
- Vi måste få ett slut på överskridningarna av mjölkkvoten. Det är inte acceptabelt att utvecklingen fortsätter så här, säger SLC:s representant i producenternas och mejeriernas gemensamma mjölkdelegation och mjölkutskott Mats Nylund efter delegationens vårmöte och seminarium sista veckan i mars.
Kvotåret 2001-2002 löpte ut i söndags den sista mars. Man vet inte ännu hur stor överskridningen av landskvoten på 2.327 miljoner liter blev, men den senaste prognosen går på 67 miljoner liter (cirka 3 procent). Enligt prognoserna överskrids kvoten under det kvotår som just har inletts med 90 miljoner liter - ifall inte de åtgärder man vidtar under året för att få produktionen i balans biter.
Ministeriet har klart sagt att myndigheterna väntar på initiativ till åtgärder från branschen och om de inte har önskad effekt måste myndigheterna vidta sina egna åtgärder.
Mjölkdelegationen har nu enats om kravet att mejerierna börjar uppbära en förskottsavgift på 20 cent, knappt 120 penni, per liter av de producenter som överskrider sin gårdsvisa kvot genast från och med den första överskridna litern. Om mjölkdelegationens förslag genomförs så betyder det alltså en avsevärd skärpning.
Enligt överenskommelsen bör mejerierna besluta om åtgärden genast och rapportera till mjölkdelegationen. En lägesrapport om hur beslutet om den extra avgiften har följts upp behandlas sedan av delegationen i höst.
Delegationen föreslår också nya begränsningar i handeln med kvoter: en producent som slutar med mjölkproduktionen ska få högst sex månader på sig att sälja den andel av sin kvot som får säljas på fria marknaden. Om så inte sker blir hela kvoten administrativ kvot. Man räknar med att det här ska bromsa de stigande priserna på kvoter.
Delegationen föreslår vidare att kravet på kvotliter för att få investeringsstöd höjs från nuvarande 5.600 till 7.200 liter per mjölkko. Den genomsnittliga årliga produktionen per mjölkko ligger i dag på 7.200 liter. Ett annat krav i fråga om investeringsstödet är att riktkostnaderna måste motsvara alla de verkliga kostnaderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab