Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
27.1.2012 / Landsbygdens Folk
Åland vill satsa på ekologiska mentorer
Efterfrågan på ekologiska produkter har ökat på Åland liksom i hela landet. Även på Åland har det varit svårt att hitta nya aktiva ekoodlare.
Nästan 20 procent av jordbruksarealen på Åland är redan omställd till ekologisk odling, men man får ändå fram "väldigt lite ekologiska produkter" enligt Eriksson.
Det har bland annat riktats kritik mot stora ekologiska arealer vall, som anses dåligt utnyttjade. Men Tage Eriksson påpekar i sammanhanget också att den ekologiska lammproduktionen är stor på Åland.
- Cirka 40 procent av allt lammkött som vägs in till åländska Dahlmans slakteri är ekologiskt. Så det behövs förstås en hel del ekologisk vall för att hålla lammen med foder, konstaterar han.
Bekymret är ändå att det finns så få aktiva ekologiska odlare på Åland. Främst skulle det behövas mera ekologiska rotsaker, potatis och grönsaker. Också på ekologiskt spannmål finns det bra efterfrågan.
- Framför allt skulle det nu gälla det hitta ekoproducenter för proteingrödor som ärter och åkerbönor, betonar Eriksson.
Åland som har ett eget landsbygdsutvecklingsprogram kan inte vara med i SLC:s omfattande projekt Eko-Nu, som syftar till att få igång mera ekologisk odling.
- Landskapet är nu med i projektet som samarbetspartner och vad det betyder i praktiken får framtiden utvisa, säger Eriksson.
ÅPF:s ekoutskott har också diskuterat hur en medverkan i de fastländska ekokampanjen kan bekostas när landskapsregeringen saknar pengar för detta. Därför behövs utomstående finansiering och ett alternativ är att söka pengar från Ålandsbankens miljöfond, så att Åland även med en relativt liten ekonomisk satsning kunde vara med i det stora finlandssvenska ekoprojektet.
- Pengar behövs bland annat för att ersätta erfarna ekologiska odlare som kunde fungera som mentorer för dem som vill ställa om till ekoproduktion. Vi vill också knyta kontakter till maskinsidan där det hänt väldigt mycket de senaste åren. Om man ska få tillräckligt stora ekologiska volymer måste produktionen ske maskinellt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab