Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
20.1.2012 / Landsbygdens Folk
GMO-motståndet för stort, Basf flyttar forskning till USA
Kemikoncernen Basf böjer sig för de europeiska GMO-motståndarna och koncentrerar utvecklingen av nya gengrödor till USA och Sydamerika, där politiker och befolkning visar en större förståelse. Enligt Stefan Marcinowski som är VD för Basf Plant Science har företaget fått nog av européernas bristande acceptans för den gröna gentekniken. Attityderna snarare hårdnar än mjukas upp, konstaterar han.
Koncernen har valt att flytta sin bioteknikforskning från tyska Limburgerhof till Raleigh i North Carolina, USA. Samtidigt läggs forskningsaktiviteterna i tyska Gatersleben och svenska Svalöv ned. I Svalöv försvinner sex arbetsplatser.
Omorganiseringen innebär att koncernen framöver bedriver bioteknikforskning i Raleigh i USA, Gent i Belgien och Berlin i Tyskland. I Europa ska 140 arbetsplatser läggas ned. De anställda ska i mån av möjlighet beredas jobb på annat håll inom koncernen.
Därmed slutar Basf Plant Science med all kommersiell odling av genförändrade sorter för den europeiska marknaden. Först och främst drabbas lanseringen av den genförändrade stärkelsepotatisen Amflora.
Enligt Stefan Marcinowski har Basf investerat 1,2 miljarder euro i den gröna genteknikforskningen under de senaste tio åren. Under hela denna tid har man inte lyckats marknadsföra en enda sort som skulle tjäna pengar för koncernen. Koncernen kämpade i tretton års tid för att få tillstånd av EU-kommissionen för kommersiell odling av Amflora. Motsvarande tillstånd dröjer i Brasilien cirka 18 månader.
Då EU-kommissionen godkände sorten våren 2010, väcktes forskarnas förhoppningar att det mödosamma forskningsarbetet äntligen skulle ge utdelning. Men dessvärre hade rambetingelserna för den gröna gentekniken under tiden försvårats. Marcinowski förargar sig över att allt fler jordbrukare och politiker har anslutit sig till GMO-motståndarnas skara. Förra året eskalerade motståndet till nya kvaliteter, där motståndarna inte enbart förstörde odlingar. Nu utsattes också vaktpersonal för direkta våldshandlingar.
Fastän Amflora nu hade tilldelats det eftertraktade EU-tillståndet, kunde sorten inte odlas på mer än två hektar. Varken jordbrukare eller industrin vill veta av Amflora. Till råga på allt har den tyska förvaltningsdomstolen klassat Amflora som högriskteknologi.
Inom Basf tror man fullt och fast på den gröna genteknikens möjligheter.
- Därför söker vi oss nu till attraktivare marknader, närmast Nord- och Sydamerika och tillväxtmarknaderna i Asien, säger Marcinowski.
I dessa områden utvinner man stärkelse av majs och inte potatis. Eftersom koncernen vill stoppa all utveckling av kommersialiserade produkter för den europeiska marknaden, upphör följaktligen upphör också satsningen på stärkelsepotatis.
Basf kommer ändå att upprätthålla de tillståndsprocesser som fortfarande löper i EU, för eventualiteten att de europeiska rambetingelserna vid en senare tidpunkt skulle förändras till det bättre, säger Marcinowski. Basf håller därmed möjligheten öppen att i framtiden återuppta utvecklingen av lovande GMO-sorter, bland dem potatisen Fortuna. som är resistent mot bladmögel och en vetesort som klarar svår torka.
I Amerika ska Basf främst koncentrera sig på projekt som ökar växternas tolerans mot stress och växter som ger högre skördar, uppger Marcinowski.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab