Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
20.1.2012 / Landsbygdens Folk
Rysslands WTO-inträde sänker snart virkestullarna
WTO-dokumentet med alla regler och förpliktelser ska härnäst ratificeras av det ryska parlamentet. Tidsfristen för denna politiska process löper ut den 15 juni i år. Avtalet träder i kraft 30 dagar senare.
I samband med WTO-medlemskapet förbinder sig Ryssland att sänka sina import- och exporttullar till en nivå som fastställs i anslutningsavtalet.
I praktiken sänker Ryssland sina importtullar till en medelnivå av 7,8 procent, mot 10 procent år 2011. Tullsänkningarna ska huvudsakligen genomföras under en övergångstid på 2-3 år men i vissa fall gäller en övergångstid på 5-8 år.
Den genomsnittliga tullsatsen för importerade jordbruksprodukter sjunker från 13,2 procent till 10,8 procent.
Importtullen på spannmål sjunker enligt WTO-avtalet från 15,1 procent till 10 procent medan importtullen för mjölkprodukter minskar från 19,8 procent till 14,9 procent. För nöt-, svin- och fågelkött införs också reducerade tullar.
Importtullarna på trä och pappersmassa sänks från 13,4 procent till 8 procent. Även tullarna på ryskt exportvirke som timmer och massaved sänks kraftigt. I dag utgör exporttullen för virke 25 procent eller 15 euro per kubikmeter.
Enligt anslutningsavtalet ska Ryssland ta i bruk exportkvoter med nedsatta importtullar för barrvirke. Inom kvoten blir exporttullen 13 procent för gran och 15 procent för fura. Utanför exportkvoten finns inga begränsningar för exporttullen.
För gran som exporteras till EU gäller en kvot på 6 miljoner kubikmeter medan kvoten för furu utgör 3,6 miljoner kubikmeter. För björk gäller framöver en enhetlig tullavgift på 7 procent. Förändringarna träder i kraft år 2016.
Nämnas kan att EU-länderna importerade nästan 9 miljoner kubikmeter gran och 4 miljoner kubikmeter furu under åren 2005-2006, då virkesimporten var som livligast. De senaste åren har importen minskat till 2 miljoner kubikmeter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab