Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
20.1.2012 / Landsbygdens Folk
Forskargrupp upptäckte enormt fosforutsläpp i Finska viken
Det är en finskrysk forskargrupp som har lokaliserat den här källan genom att ta prover under fjolårets sista kvartal i Luga och det aktuella diket. Gruppen leds av Finlands miljöcentral inom det så kallade Balthazarprojektet, som leds av Helcom och finansieras av EU. Även mängderna av kväve som rinner via Luga ut i Finska viken torde vara betydligt större än vad hittills uppgetts.
Resultaten som forskargruppen nu har kommit fram till stöder tidigare rapporterade siffror, som Ryssland har lämnat in till Helcom. Dessa siffror ger vid handen att näringsämnen som läcker ut i Finska viken via Luga har ökat avsevärt under senare år.
Belastningen består främst av oorganisk fosfor, som alger har lätt att utnyttja, vilket bidrar till övergödningen av Finska viken.
- För att klarlägga den exakta belastningen behövs fler prov, men hittills tyder rönen på att en minskning av utsläppen från den här källan skulle bli väldigt lönsam, säger Kaj Forsius, som leder Balthazarprojektet, i ett pressmeddelande.
- Vi ämnar fortsätta undersökningarna tillsammans med de ansvariga tjänstemännen för att få en mer fullständig bild av näringsutsläppen från Ryssland säger för sin del Leonid Korovin, som är rysk koordinator inom projektet.
Rysslands representant i Helcom Natalia Tretyakova försäkrar att Ryssland helt har förbundit sig att fortsätta samarbetsprojektet för att skydda Östersjöns marina miljö.
Den genomsnittliga totala fosforbelastningen per år av Finska viken är 4.800 ton. Av den siffran kommer cirka 3.300 ton från Ryssland, 800 ton från Finland och 700 ton från Estland. Detta enligt Helcoms beräkningar från åren 2006-2008.
Den totala fosforbelastningen i både behandlat och obehandlat avloppsvatten som rann ut i finska viken i S:t Petersburg under 2010 var cirka 630 ton.
Övergödningen räknas som det största miljöproblemet i Östersjön. Den är resultatet av en långvarig belastning av kväve och fosfor. Finska viken är en speciellt övergödd del av Östersjön.
Bland de mest synliga tecknen på övergödningen är blomningen av blåalger som har ökat i Finska viken och i Östersjön sedan 1990-talet. Det är de rikliga förekomsterna av fosfor som orsakat blomningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab