Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
20.1.2012 / Landsbygdens Folk
Statsrådet slog fast årets nationella stöd
SLC:s förbundsfullmäktige beslöt den sista november att förkasta förhandlingsresultatet, medan MTK godkände det utom till den del det gäller den enmagade sektorn.
Det handlar alltså om det nationella stödet till södra Finland, det vill säga 141-stödet, det nordliga stödet, LFA-stödets nationella tilläggsdel, det nationella stödet för sockerbeta och det nationella stödet för biodling.
Det är speciellt stödet till svin och fjäderfä som sjunker kraftigt i år jämfört med i fjol. Årets nivå på A- och B-områdena är 110 euro per djurenhet, en sänkning med 28 euro. På C-området är sänkningen 18 euro per djurenhet för de första 200 djurenheterna. Nivån är således 168 euro per djurenhet på C1, 171 euro på C2 och 254 euro på C2norra.
För de djurenheter som överstiger antalet 200 är sänkningen 28 euro per djurenhet också på C-området. Det betyder att stödnivån för djurenheter som överstiger 200 också fortsättningsvis är på samma nivå på C-området som på A- och B-områdena.
Sänkningen av stödet till växthusodlingen är 30 cent per kvadratmeter i både lång och kort odling och i hela landet. I lång odling, alltså odling över 7 månader, uppgår nivån på A- och B-områdena till 11,10 euro per kvadratmeter och på C-området till 11,40 euro. Stödet för kort odling, det vill säga 2-7 månader, uppgår till 4,10 euro per kvadratmeter på A- och B-områdena och 4,40 euro på C-området.
Till dikor på A- och B-områdena ökar stödet med 7 euro per djurenhet.
För potatisen del är det nationella stödet till matpotatis borta från och med i år.
Till övriga delar torde nivåerna i det nationella stödet vara de samma i år som i fjol. Det är i alla fall lönt att minnas att nivåerna är maximinivåer, och att man har räknat med en viss minskning av produktionen. I fall det visar sig att produktionen blir större än beräknat kommer stöden per enhet med stor sannolikhet att minska.
Hektarstödet för husdjursgårdar som betalas i form av nationellt stöd till Södra Finland på A- och B-områdena uppgår till 37 euro per hektar och stödet för specialväxter (stärkelsepotatis och frilandsgrönsaker) till 100 euro per hektar.
Enligt uppskattningarna kommer cirka 9.000 gårdar att få södra Finlands nationella stöd medan närmare 35.000 gårdar kommer att få nordligt stöd i år.
Stödet för sockerbeta, som bestäms enligt produktionsarealen, uppgår till högst 350 euro per hektar.
Stödet för biodling, som bestäms enligt antalet bisamhällen, är på samma sätt som i fjol 21,50 euro per bisamhälle. Enligt uppskattningarna kommer detta stöd att betalas för cirka 23.000 bisamhällen.
LFA-stödets nationella tilläggsdel fortsätter på samma sätt som i fjol. Basdelen uppgår till högst 20 euro per hektar inom regionerna A, B, och C1 och till högst 25 euro per hektar inom regionerna C2-C4. Därtill får de husdjursgårdar som är berättigade till tilläggsdelen högst 80 euro per åkerhektar.
LFA-stödets nationella tilläggsdel utbetalas till nästan alla gårdar som idkar åkerodling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab